00:00
00:00
Yusufçuk Tepe Yazıtları
02.02.2024 19:50
Yusufçuk Tepe Yazıtları, Yusufçuktepe’nin zirvesinde yer alır. Burası aynı zamanda Anafartalar Ovası’nı Küçük Anafarta’ya bağlama işlevine sahip olan yolun hemen kenarı olarak düşünülebilir. Yörede ‘Yusufçuk Tepe’ olarak bilinen bölge, yabancılar tarafından ‘Scimitar Hill’ şeklinde isimlendirilir. Bu da Türkçeye ‘Pala Tepesi’ olarak çevrilebilir. Tepenin üzerinde yer alan sarı taşlar bu şekilde adlandırılmasının temel nedenidir. Tırpan biçimindeki yükseklik geleneksel bir Türk palasını andırır. Anıt temel düzeyde üç ayrı taş kaplama yazıttan meydana gelir.
Anafartalar Savaşı esnasında limana doğru çıkan düşman askerleri bu tepeye kadar ilerler. Albay Mustafa Kemal o dönem Anafartalar Grubu Komutanı olarak başarılı bir şekilde görev yapar. Muhabere neticesinde düşman kuvvetleri Kireçtepe’ye doğru itilir. 2. Anafartalar Savaşı’ndaysa düşman kuvvetlerin gücü iyice zayıflatılır. Neticede Türk tarafından 8 bin 155 asker şehit olurken, düşman kuvvetlerinden ise 20 binlik bir kayıp meydana gelir.
Gelibolu Yarımadası içinde yer alan bazı kitabeler için yakın zaman önce geniş kapsamlı bir onarım çalışması başlatılır. Bu kitabelerin sayısı toplamda 15’tir. Yusufçuk Tepe Yazıtları dışında Arıburnu, Conkbayırı, Kireçtepe Jandarma Anıtı gibi yerler de bu kapsamda onarılır. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tüm bu çalışmalara öncülük eder. Bu çalışmalar toplamda 250 günlük bir süreyi kapsar. Yusufçuk Tepe Yazıtları onarımdan sonra yeniden ziyarete açılır. Taş kaplamalara oluşan çatlaklar ya da bitkilendirmede oluşan bozulmalar giderilir. Açığa çıkan ya da paslanan demirler aynı şekilde onarılır ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü yapılan tüm restorasyon çalışmalarını resmi anlamda açıklar. Yusufçuk Tepe Yazıtları yenilenen haliyle ziyaretçilerini sene boyunca bölgeye bekler. Yusufçuk Tepe Yazıtları’nın üzerinde yer alan Türkçe yazılar çok net bir şekilde okunabilir.
Yorumlar