00:00
00:00
Süleyman Çelebi Anıt Mezarı
01.02.2023 13:38
Meşhur ‘Mevlid’ eserinin yazarı olan Süleyman Çelebi’ye ait anıt mezar Bursa şehrinde yer alır. Süleyman Çelebi, Vezir Ahmet Paşa’nın oğludur. Kendisi ünlü eserini 1409 senesinde yazar. Aynı zamanda kendisi Ulu Cami’nin de imamlığını yapar. Bursa içinde çok önemli alimlerden dersler alır. Süleyman Çelebi’nin mezarı aslında ilk başta Yoğurtlu Baba Mezarlığı’ndadır. Daha sonra Bursa’daki bazı hayırsever iş insanları, Osmangazi ilçesindeki Çekirge Caddesi’nde yer alan bu anıt mezarı inşa eder. Süleyman Çelebi Türbesi sekiz ayaklıdır ve orta bölümünde mermer bir sandukaya sahiptir. Türbe, bahçede yer alan geometrik figürlü korkuluklar sayesinde muhafaza edilir.
Süleyman Çelebi ölmeden önce Ulu Camii’nin şadırvanına gömülmeyi vasiyet eder ancak yol yapım çalışmasından dolayı bu isteği yerine getirilemez. Süleyman Çelebi Anıt Mezarı, 1952 senesinde tamamlanır. O dönemin Valisi Haşim İşçan, anıt mezar için bir yarışma organize eder. Bu yarışma Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu’nun katkılarıyla gerçekleşir. Yarışma dönemin gazetelerinde “Süleyman Çelebi’nin türbesini ne şekilde görmeyi istersiniz?” manşeti ile duyurulur. Aynı günlerde bu konuda bir de anket düzenlenir. Pek çok proje arasından ideal bir eser seçilir ve zaman kaybetmeksizin uygulamaya geçilir.
Sivri kemerli olan bu açık türbede, sandukanın etrafında pek çok olgun ağaç yer alır. Bu ağaçların varlığı, türbeye daha özel bir hava katar. Süleyman Çelebi’ye ait orijinal mezar taşları günümüzde Muradiye Külliyesi’nde tutulur. Kazım Baykal Anıt Mezarı’n yapıldığı dönemde Süleyman Çelebi’nin el yazmalarından oluşan bir risale hazırlar. Bu süreçte kendisine Şemseddin Ulusoy’un oğlu olan Fahmüddin de destek verir. Söz konusu risale, çeşitli aksaklıklardan dolayı ancak 1978 senesinde yayınlanabilir. Anıt mezarın toplamda üç ayrı kitabesi bulunur.
Yorumlar
vlknckcc
15.11.2022 13:231400 lü yıllarda timur un Ankara savaşından sonra işgal ettiği Bursa ya gelen Iranlı bi hocanın, bir vaazında 'bütün peygamberler aynıdır, üstünlük vasıfları yoktur' demesi üzerine Mevlid-i Şerif i yazıp peygamberimizi öven Süleyman Çelebi hazretlerinin Türbesi.