00:00
00:00
Şirin Hatun Türbesi
11.03.2024 22:16
Şirin Hatun, I. Bayezid’in hanımı ve aynı zamanda Şehzade Abdullah’ın annesi olarak bilinir. 16’ncı yüzyılın sonlarında kendisi adına Bursa şehrinde bir türbe yaptırılır. Bu türbenin yapı olarak Mükrime Hatun ile Gülruh Sultan’ın türbelerine benzemesi dikkat çekicidir. Şirin Hatun Türbesi mimari anlamda kare bir plana sahiptir. Genelde kare plana sahip olan yapıların tek kubbeli olması ender görülen bir durumdur. Tarihi türbe özellikle bu yönüyle ön plana çıkar. Türbenin beden duvarları tuğla ile taş yapılardan inşa edilir. Bu bölüm kirpi saçaklar ile son bulur.
Şirin Hatun Türbesi’nin üstü, sekizgen bir kasnağın üzerine oturan kubbeyle örtülüdür. Kubbe alanına geçiş, tromplar sayesinde gerçekleşir. Hemen giriş alanında yer alan stalaktitlerin döküldüğü görülür. Ana giriş bölümünde basık kemerli bir kapıdan söz edilebilir. Bu kapı aynı zamanda mermer sövelidir. Türbenin yan kısımlarında küçük bir eyvan bulunur. Kasnak bölümünde sivri kemerlere sahip renkli camlar göze çarpar. Gerek kapı gerekse de pencere kanatları ahşaptır ve özgün durumdadır. Yapı içerisinde renkli kalem işçiliğinden izler yakalamak mümkündür. Düzenleme çalışmaları esnasında türbede yer alan badana temizlenir ve bu eski kalem işi süslemeler açığa çıkartılmaya çalışılır. Türbenin zemin bölümü altıgen tuğlalarla döşenmiş durumdadır. Tarihi mekanın ölçüleri 5.90 x 5.90 metre şeklindedir. Bu türbe içinde Şirin Hatun’a ait sanduka dışında ki ayrı sanduka daha bulunur. Bu sandukalara kendisinin iki çocuğuna aittir.
Eğer Bursa’ya geldiğinizde Şirin Hatun Türbesi’ni ziyaret etmek isterseniz Muradiye semtine giden otobüslere binmeniz gerekir. Otobüs sizi semtle aynı adı taşıyan camiye yakın olan bir durakta bırakacaktır. Zaten Şirin Hatun Türbesi de bizzat bu türbenin bahçe kısmında konumlanır.
Yorumlar