00:00
00:00
Şeyh Kutbuddin Camii ve Türbesi
13.02.2024 22:12
Şeyh Kutbuddin Camii ve Türbesi, Bursa’nın İznik ilçesinde yer alır. Burada tam olarak Nilüfer Hatun Türbesi ile karşılıklı bir konuma sahiptir. Türbenin bulunduğu alanda aynı zamanda Mehmet Muhittin’e ait bir sanduka bulunur. Türbenin kare planlı olduğu görülür. Türbenin iç bölümlerinde güney alandaki pencere paralel iki ayrı dikdörtgen nişi dikkat çeker. Türbe onikigen şeklinde bir kasnağın üzerinde konuşlanır. Üst bölümü tümüyle kiremit malzeme ile kaplı durumdadır.
Şeyh Kutbuddin Camii ve Türbesi’nin inşa edildiği tarih hakkında net ve kesin bir bilgiden söz edilemez. Buna rağmen en azından caminin İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı kabul edilir. Çandarlı İbrahim Paşa, II. Beyazıt’ın vezirleri arasında yer alır. Yazılı kayıtlarda caminin inşa edildiği tarih 1496 olarak belirtilir. Türbe ve cami bitişik durumdadır. Cami yıkıldığı için buranın özgün halinden söz etmek mümkün değildir. 2004 senesinde caminin olduğu kısımla alakalı geniş bir restorasyon projesi gündeme gelir. Bu uygulama sonucunda cami aslına uygun şekilde onarılır.
Şeyh Kutbuddin, o dönem İznik’in en çok tanınan müderrisleri arasında yer alır. Bu önemli din alimi şehirde büyük saygı görür. Kendisinin ölümü kayıtlara 1418 olarak geçer. Beyazıt döneminde tasavvuf konusunda epey eser üretir. Tefsir alanındaysa bizzat adını taşıyan eserleri söz konusudur. Aynı zamanda Evliya Çelebi de eserlerinde ona önemli bir yer ayırır. Evliya Çelebi’nin kendisi için kullandığı ‘Bayrammiyye Şeyhi’ şeklinde bir ifadesi dikkat çeker. Şeyh Kutbuddin, tarikatla alakalı faaliyetleri büyük ölçüde İznik içinde sürdürür. Burada yer alan caminin türbeden daha sonra inşa edildiği vurgulanır. Halk arasında bu zat daha çok ‘Kutbuddin İzniki’ olarak ün yapar. Bu nedenle de türbe kimi zaman ‘Kutbuddin İzniki Türbesi’ olarak da anılır.
Yorumlar
caliskanahmt
07.03.2023 13:332000 li yıllarda minaresi dahi yıkık olan caminin sadece 4 duvarının yarısının olduğu tarihi camii günümüzde muhteşem yapısı ile kullanımda