00:00
00:00
Şengül Hamamı
08.05.2024 02:24
Osmanlı’da hamamların ön planda olması, dini referanslarla açıklanır. Kuranı Kerim’de temizliğe yapılan özel vurgu, hamamların popüler olmasını sağlar. Osmanlı hamamlarının nadide örnekleri için yönünüzü Bursa’ya çevirebilirsiniz.
Hamam ve kaplıcalar bakımından özel bir şehir olan Bursa’ya geldiğiniz zaman ziyaret edebileceğiniz tarihi hamamlardan bir tanesi de Şengül Hamamı’dır. Bu hamam Ulu Cami’ye oldukça yakın bir konumdadır. Hamamın 1400’lü yıllarda Sultan Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırıldığı aktarılır. O dönem buradan elde edilen gelirin Ulu Cami’ye gelir sağlaması amaçlanır. Osmanlı hamam mimarisini büyük ölçüde yansıtan Şengül Hamamı, tek hamam sınıfına dahildir.
Genel anlamda ufak ve sade bir yapı olduğu söylenebilir. Zaman içinde pek çok defa onarımdan geçirilen mekan, Cumhuriyet döneminin başlarına dek hamam olarak işlev görmeye devam eder. Günümüzde ise fiziksel niteliğini korumayı başarsa dahi daha farklı bir amaca hizmet eder. Bugün hamamın olduğu bölgeye geldiğinizde sizi gümüşçülere ait dükkanlar karşılayacaktır. Bu ufak çarşı saat 10:00 ve 17:00 arasında aktiftir. Günümüzde burası artık ‘Gümüşçüler Çarşısı’ adıyla bilinir.
Bedesten’e de yakın olan Şengül Hamamı’nın duvarlarında moloz taşlar kullanılır. Soğukluk kısmı küçük bir kubbe tarafından örtülüdür. Bu alanda iki eyvana sahip olan, dikdörtgen biçimimdeki sıcaklık alanına geçiş bulunur. Aynı alanda diğer yandan iki ayrı halvet söz konusudur. Kazan kısmı hamamın batı bölümünde konumlanır. Yazılı kaynaklarda Şengül Hamamı’nın ilk dönemlerde 25 akçe karşılığında kiraya verildiği yazar. Zaman içinde geçirdiği büyük yangınlar ve depremler nedeniyle ciddi anlamda hasar görür. Soğukluk alanının kimi duvarları yıkılmış durumdadır. Buna rağmen kasnağın üzerine oturan kubbelerden bir tanesi ve sıcaklık alanı bugüne olduğu gibi ulaşır. Şengül Hamamı’na ulaşmak adına Osmangazi ilçesine giden toplu ulaşım araçlarını tercih edebilirsiniz.
Yorumlar
muratty
01.12.2022 08:33Tarihi hamam