00:00
00:00
Şahadet Camii
14.08.2024 11:50
Osmanlı Devleti’ne bir dönem başkentlik yaptığı için Bursa şehrinde pek çok hamam, cami, medrese ya da türbe ile karşılaşmak mümkündür. Özellikle camiler bu tarihi mekanlar arasında özel bir parantez açmayı hak eder. Bursa’nın sembol camilerinden biri olarak anılan Şahadet Camii Hisar bölgesi içerisindedir. Camii I. Hüdavendigar tarafından 1365 senesinde inşa edilir. O dönem sarayın karşı bölümüne yapıldığı için ‘Kale Camii’ olarak da anılır. Şahadet Camii adını alması ise sultanın 1389 senesinde Kosova’da şehit olmasıyla beraber gerçekleşir.
Tarihi cami kubbe ve çok direkli yapısıyla Ulu Camii benzeri bir görünüme sahiptir. Caminin hemen kuzey bölümünde hem minare hem de son cemaat yeri konumlanır. Güney cepheyi desteklemek amacıyla 1600’lü yılların sonunda iki payanda yaptırılır. 1892 senesinde depremden olumsuz şekilde etkilenen cami, Mahmut Celaleddin tarafından onarılır. Şahadet Camii Orduevi ile karşılıklı konumdadır.
Burası ile ilgili en çarpıcı bilgi caminin esasen eskiden bir kilise olmasıdır. Zira caminin mimarisi incelendiğinde bu durumu anlamak hiç de zor olamayacaktır. Bursa şehrinde o dönem yaşayan gayrimüslimler kilisenin camiye çevrilmesi konusunda rıza gösterirler. O dönemin Sultanı olan I. Murat’ın kendilerine büyük bir anlayış göstermesi bu durumun en önemli gerekçesidir. Aynı zamanda bu durum Bursa şehrinde farklı dini toplulukların uyum içerisinde yaşadığının göstergesi olarak kabul görür.
Osmanlı Devleti’nde saray ve ibadethanelerin bir arada olması geleneksel bir tutum olarak görülür. Şahadet Camii bu birlikteliğe güzel bir örnek teşkil eder. Caminin cephe bölümünde deprem sonrası gerçekleştirilen onarımda gotik stilde sivri kemerli pencereler dahil edilir. Caminin üzerinde toplamda dokuz adet kubbe bulunur. Şahadet Camii’ni ziyaret etmek için Osmangazi ilçesindeki Ağaçlı Sokak’a ulaşmanız gerekir.
Yorumlar
caliskanahmt
07.03.2023 13:35Bursa orduevinin karşısında bulunan çok eski bir camii.