Kırgızlar Türbesi - GeziBilen Dijital Rehber
Kırgızlar Türbesi
00:00
00:00

Kırgızlar Türbesi

12.04.2024 01:41


Bursa içinde yer alan Kırgızlar Türbesi’nin tam anlamıyla ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği belirsizdir. Buna rağmen yapının, İznik’in alınmasından öncesinde yapıldığı bilgisi kesin olarak kabul görür. Kırgızlar Türbesi’nde çocuk ve yetişkin lahitleri bulunur. Şu anda türbe içinde toplamda sekiz lahit olduğu bilinir. Kuzey ve güney doğrultusuna sahip olan mekan eş boyutludur. Bu nedenle de plan olarak kare şeklindedir. İki bağımsız alandan meydana gelen Kırgızlar Türbesi’nin duvarların orta bölümünde yer alan büyük bir kapı bağlar. Bu kapı dikdörtgen şeklindedir ve üzerinde herhangi bir kitabe bulunmaz. Güney kısımda yer alan kısım bir kubbeyle örtülü durumdadır. Üst pencerelerin kenar kısımlarında kalem işi süslemeler hayranlık uyandırır. Eyvan bölümünün zaman zaman elden geçirildiği anlaşılır. Bu alanın özgün kısımları günümüze dek ulaşır. Kaba yontulu taşların varlığı mekana değer katar. Bursa’nın en önemli kutsal mekanlarından biri olan ve özellikle de yerli ziyaretçilerin ilgi gösterdiği türbenin yapımında Orhan Gazi’nin imzası görülür. Kayıtlarda, her ne kadar kesinlik kazanmamış olsa bile kuruluş tarihi 1331 senesi şeklinde geçer. İznik Fethi esnasında Osmanlı lehine mücadele eden ve yaşamlarını yitiren Kırgız Türkleri’nin anısına yaptırılır. Mekan, ilk dönem Osmanlı eserleri kapsamında değerlendirilir. Türbe ile Orhan Gazi Zaviyesi hemen karşı karşıyadır. Bu zaviyenin ise günümüzde ne yazık ki sadece temelleri bulunur. Yöre halkı zaman zaman burayı ‘Kırkkızlar Türbesi’ olarak ifade eder. Hatta kimi kaynaklarda ‘Hacı Camaza Türbesi’ adına rastlamak da olasıdır. Mimari detaylarından ve bilhassa da kalem işi süslemelerinden dolayı özel bir önem atfedilen yapının ana mekanı, tonozlu eyvanın hemen arkasındadır. Tonoz kısmı ile beraber çatı da bugüne ulaşamaz. Orijinal çatının yerine ahşap bir düz çatı monte edilir.

Galeri


Kırgızlar TürbesiKırgızlar TürbesiKırgızlar TürbesiKırgızlar Türbesi

Konum


Yorumlar

  • gunmemoli
    20.10.2022 10:20

    Normal dümdüz bir türbe içeri giriş yok. Sadece pencereler var ve bakabiliyorsunuz. Anıt olarak fikri güzel ve yürüyerek ulaşılabilecek merkezi yerde. İznik sahilde ara sokaktan girdiğinizde Roma tiyatrosuna yakın on dakika mesafede.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler