00:00
00:00
İznik Surları
26.08.2024 19:05
İznik Surları milattan önce 4’üncü yüzyılda inşa edilir. Bu dönem yazılı kaynaklarda ‘Bithynia Dönemi’ olarak geçer. Surlar daha sonra gerek Roma gerekse de Bizans dönemlerinde yeni eklentiler sayesinde genişletilir. Günümüze ulaşan şeklini de bu dönemde alır. Beş kenarlı çokgen planını andıran tarihi surlar yaklaşık 5 bin metre uzunluğa sahiptir. Bu anlamda oldukça heybetli bir görüntüsü vardır.
Surların bazıları yuvarlak bazıları ise kare biçimindedir. İznik Surları’nda toplamda 114 adet burç bulunur. En yüksek sur 13 metre civarındadır. Şehirde iki işlek caddenin kesiştiği alandan bakıldığı zaman surların dört ana kapısı da rahatlıkla görülür. İznik Surları’nın kapıları; İstanbul Kapı, Lefke Kapı, Göl Kapı ve Yenişehir Kapı olarak sıralanır.
Bursa şehrinin kuzey kısmına bakan İstanbul Kapısı kendi içinde üç ayrı kapıya daha sahiptir. Bu kapılar arasında oval şekilde bir avlu yer alır. Aynı zamanda silindir biçiminde kapı kuleleri günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Sövelerin hemen üzerinde bulunan büyük kemer köşe duvarlarının üstüne oturur. Lefke Kapısı ise Bursa’nın doğu yönüne bakar. Yapı itibari ile İstanbul Kapısı’na oldukça benzer. Bu nedenler her iki kapının benzer tarihlerde yapıldığı tahmin edilir. Buna rağmen bu kapıların yapıldığı dönemlere dair kesinleşmiş bir tarih söz konusu değildir.
Göl Kapı şehrin batı yönüne bakar. Ne yazık ki günümüzde bu kapıdan pek bir iz kalmaz. Yalnızca sağ bölümdeki kulenin bir bölümü ayakta kalabilmiştir. Sol bölümde yer alan kalan kulenin ise sadece temeli belli durumdadır. Yenişehir Kapı, en ilgi çeken kapılar arasında yer alır. Kendi içinde üç bölümden oluşur. Burası aynı zamanda dışarıdan şehre girişi sağlayan kapıdır. İç kapıya ulaşmak için kare şeklindeki avludan geçmek gereklidir.
Yorumlar
ahmetyaylacii
07.11.2022 08:02MÖ 4'ncü yüzyıl) inşa edilmeye başlanan surlar, Roma ve Bizans dönemlerindeki yeni eklentilerle günümüzdeki şeklini almıştır. İznik’in çevresini beş kenarlı çokgen şekilde kuşatan surlar yaklaşık 4 bin 970 metre uzunluğundadır.