00:00
00:00
İnebey Yazma Eser Kütüphanesi
03.02.2023 07:50
Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki İnebey Yazma Eser Kütüphanesi, 14’üncü yüzyıla tarihlenen İnebey Medresesi içerisinde bulunan on binlerce eseri konu alır.
Tarihin yazılı kaynaklarının sergilendiği kütüphane, el yazması ve basma kitapları içeren zengin koleksiyonuyla dikkat çeker. İnebey Yazma Eser Kütüphanesi’nde ağırlıklı olarak Türk ve İslam eserleri görülür. Bu kapsamda kitaplar; katalog, kayıt gibi ilgili süreçlerin ardından akademik ya da eğitimle ilgili araştırma yapmak isteyen kimselere sunulur.
Kütüphanenin genel ziyaretçi kesimi genellikle tarih ve filoloji gibi alanlarda eğitim gören veya bu tarz konulara merakı bulunanlar arasında değişiklik gösterir. Danışmanlık hizmetinin de verildiği kütüphane, özellikle tarihseverler açısından paha biçilmez bir kültür durağı konumundadır.
Kütüphanede Orhan Kütüphanesi, Milli Kütüphane, Halkevi Kütüphanesi gibi isimlerde, farklı dönemlere dair el yazması kitap koleksiyonlarını içeren toplamda sekiz bölüm mevcuttur. Basma kitaplar ise Arap ve Latin harfli olmak üzere iki bölümde incelenebilir. Bunun yanı sıra söz konusu baskı eserler arasında genel itibarıyla Latin alfabesinin kabul edildiği 1928 yılına kadar Türkiye’de basılan kitapların hemen hemen tamamı vardır. Kısacası kütüphanenin koleksiyon adeta tarihte çıkılan bir yolculuk niteliği taşır.
İhtisas kütüphanesi segmentinde olan kütüphanede aynı zamanda basın-yayın tarihine dair gazete kupürleri de yer alır. Genel itibarıyla kütüphanede, geçmişe yönelik sayısız türdeki belgenin yerli ve belli noktalardan izinle alınmış yabancıların hizmetine sunulması esas alınmıştır.
Son bir detay olarak belirtelim ki tarihi dokuyu hissettiren ters ‘T planlı’ kütüphane, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid dönemi devlet adamlarından İnebey Subaşı tarafından yaptırılmıştır.
Yorumlar
caliskanahmt
07.03.2023 13:39Yıldırım Beyazıt döneminde yaptırılan medrese binasında hizmet veriyor