00:00
00:00
Hoca Muslihiddin Camii
20.07.2024 20:28
Hoca Muslihiddin Camii, Osmanlı sultanı Çelebi Mehmet zamanında inşa edilen ve tarihi değeri oldukça yüksek bir yerdir.
Camiye adını veren Hoca Muslihiddin, burayı 1493 yılında yaptırır. Cami ölçülerinin 7,67’ye 8,10 metre iç ölçülerine sahip olduğu saptanan bilgiler arasındadır. Mekanın ilgi gören yerlerinden biri olan son cemaat yeri ise yaklaşık 5 metrelik bir derinliğe sahiptir. Hoca Muslihiddin Camii, yöre halkı tarafından ‘Mahkeme Camii’ olarak da isimlendirilir.
Tarihi ibadet mekanının doğu kısmında bulunan pencereler sivri kemerlidir. Burada örülü olan tuğlalarda zencirek veya kuş gagası gibi ilgi çeken motifler kullanılır. Pencere alınlıklarında ise daha çok baklava motifleri tercih edilmiştir. Son cemaat alanı ana ibadet bölümünün aşağı seviyesindedir. Bu alan ahşap bir tavana sahiptir ve üst bölümü özel bir çatı ile örtülmüş durumdadır. Ana ibadet bölümünün prizmatik üçgenler üstüne temellendiği görülür. Kubbe yapı olarak sekizgen biçiminde bir kasnağa sahiptir. Minareye çıkmak isteyen kişiler anan ibadet mekanının doğu kısmında yer alan merdivenleri kullanmalıdır.
Hoca Muslihiddin Camii, İbrahim Paşa Sokağı ve Kız Lisesi Sokağı’nın tam olarak birleştiği köşede konumlanır. Camiye ulaşmak için şehir merkezinden özellikle de Tahtakale Meydanı üzerinden yürünebilir. Caminin inşasında imzası bulunu Hoca Muslihiddin Efendi aynı zamanda, Irgandı Köprüsü’nü de bizzat yaptıran şahıstır.
Nadiren de olsa bazı kaynaklar camiyi Hoca Muslihiddin Efendi’nin değil de Sadrazam İbrahim Paşa’nın yaptırdığını söyler. Caminin iç bölümü yer yer sıvandığı için orijinal hali belli ölçüde kaybolmuş durumdadır. Hoca Muslihiddin Camii inşa edildiği ilk dönemde esasen bir mahalle mescidi olarak işlev görür. Bu mescidin camiye dönüştürülmesi 1615 yılında gerçekleşir. O dönem camiye dönüştürülme işlemi sultanın izni ile gerçekleştirildiğinden, 18’inci Osmanlı padişahı ve 97’nci İslam halifesi Sultan İbrahim’den icazet alınır.
Bugün Hoca Muslihiddin Camii’nin ön bölümünde etkileyici bir çınar ağacı ve tarihi bir çeşme yer alıyor olması yapının ihtişamına doğal bir mistik hava katar.
Yorumlar
ahmetyaylacii
07.11.2022 07:47Bursa'nın tarih ve tevazu kokan güzel Camilerinden.. O tevazu ve huşuyu ruhuyla ve kalbiyle yaşayanlar bilir ancak..