00:00
00:00
Galle Han
23.01.2024 16:47
Galle Han, sadece Bursa’nın değil, aynı zamanda tüm Anadolu’nun en önemli hanları arasında yer alır. Buna rağmen ne yazık ki bu tarihi hanın kıymeti pek anlaşılamaz ve uzunca bir süre atıl durumda kalır.
Orijinal görüntüsünden hızla uzaklaştığı için değerini ne yazık ki kaybeder. Bakımsızlık sonucunda unutulmaya mahkum kalan Galle Han, Mimar Sinan’a ait bir eserdir. Kendisi burayı çıraklık dönemi eseri olarak tanımlar. 1500’lü yılların içinde Semih Alizade imzasıyla inşa edilir. Kendisi o dönem Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı olarak bilinir.
Han ilk süreçte iki katlı olarak oluşturulur. 1855 yılında gerçekleşen deprem Bursa şehrinde pek çok yapıya zarar verir. Galle Han da ne yazık ki bu depremden etkilenen yapılar arasındadır. O dönem depremden sonra geniş bir restorasyondan geçirilir; ancak bu durum daha sonraki dönemler için pek de geçerli olamaz. Bursa’nın merkezinde bulunan Galle Han, halk arasında Tahıl Han olarak da anılır. Buraya Tahıl Han denmesinin en temel nedeni hanın en aktif olduğu dönemlerde bölge içinde han ve arp benzeri ürünlerin satışının yapılmasıdır. O dönem han, bu alanda ilgi gören bir pazar niteliği taşır. Diğer yandan da Anadolu’nun çeşitli şehirleri için üretim yapan dökümcüler ve demirciler bu alanda bulunur. Tarihi mekan çok uzun süre bu kimlikle ön plana çıkar. Geçtiğimiz yüzyılı başında hanın önündeki caddenin açılması neticesinde han ikiye bölünür. Kuzey bölümdeki alanda yalnızca hana ait bazı duvarlar ayakta kalabilir. Güney kısımdaysa kemerli ahşap kapı, orijinal dokusunu korur.
Nihayet Galle Han ile alakalı beklenen hamle Osmangazi Belediyesi’nden gelir ve restorasyon çalışmaları hız kazanır. Bu restorasyonda ayakta kalan son bölüm ile kubbe bölümü yeniden onarılır. Ayrıca yüzü caddeye dönük olan dükkanlar özgün hallerine kavuşturulur.
Yorumlar
caliskanahmt
07.03.2023 13:31Mimar Sinan'ın Bursa'da ki tek inşa ettiği yapı deniyor.