00:00
00:00
Dündar Evi
30.05.2024 09:16
Bursa şehrinde, gezi turlarındaki yerini özellikle son dönemde iyice sağlamlaştıran Dündar Evi, Hagios Loannes Rum Kilisesi olarak da anılır. Kimi kaynaklarda ise Yuannes Kilisesi ifadesine de yer verilir.
Tahmin edileceği üzere Dündar Evi’nin cemaati, Rumların Bursa’da yaşadığı dönemlerde en aktif dönemlerini yaşar. Rumlar büyük ölçüde bölgeyi terk etmek durumunda kalınca burası da özel mülkiyet kapsamına alınır. Zaten Zeytinbağı isimli alanda Rumlardan miras kalan yedi ayrı kilise bulunur. Yine aynı şekilde manastır ve ayazmalar da Rumların mirasına dahil edilebilir. Günümüzde bu kiliselerden yalnızca üç tanesi ayakta kalmayı başarır.
Dündar Evi, 19’uncu yüzyıldan günümüze taşınan yapılar arasında yer alır. Üç katlı olan batı bölümü bugün konut şeklinde değerlendirilir. Ana bölüme girmek için kemerli bir taş kapıdan içeri girmenize gerekir. Duvar kısımlarında, klasik Bizans mimarisinden izler sunan motiflere rastlamak olasıdır. Trilye içinde yer alan Dündar Evi’nde ibadet için düşünülen alan tek katlıdır. Buradaki bir mezar stelinde Latince olarak yazılan bir yazı dikkat çeker. Bu yazının hemen yanında ise erkek ve kadın figürleri resmedilir.
Klasik adı Yuannes Kilisesi olsa da günümüzde Dündar Evi olarak öne çıkan yapı, detaylı olarak incelenmeye değer bir ibadet mekanıdır. Trilye kasabasına yolu düşen yerli ve yabancı ziyaretçilerin hemen ilgisini çeken bu özel yerde bugün üç aile kiracı olarak oturur. Mekanın girişinde bulunan pencerelerin kare şeklinde olduğu görülür. Üst katta yer alan pencereler görece daha büyüktür. Üçüncü ve son katta ise pencere üstlerindeki şık kemerler buraya apayrı bir hava katar. Taş oyma işlemelere mekanın hemen her noktasında rastlanılır. Kilisenin giriş kapısında mermer sütun üstünde buranın adı yazılıdır. Kiliseyi ziyaret etmek isteyenler yönünü Mudanya ilçesine çevirmek durumundadır.
Yorumlar
muratball
26.08.2022 07:27Gezilip görülmesi gereken bir yer eğer imkanınız varsa kesinlikle gidin. Bursaya gelip gitmemek olmaz 😉