00:00
00:00
Alaaddin Paşa Camii
03.01.2024 14:56
Osmanlı döneminden kalan yazılı kaynakların sunduğu referanslara göre Alaaddin Paşa Camii, Orhan Bey’in kardeşi olan Alaaddin Bey tarafından inşa edilir ve caminin yapım yılı kayıtlara 1326 olarak geçer.
Alaaddin Paşa Camii, Bursa’nın ilk camisidir. Böylesine eski bir caminin, her ne kadar pek çok onarım ve tamirden geçmiş bile olsa günümüze ulaşması ziyaretçiler için büyük bir heyecandır. Cami ilk büyük hasarını 1855’te gerçekleşen depremle beraber alır. Bu depremden hemen altı sene sonra büyük bir tamir ve onarım gerçekleşir. Bu onarım esnasında caminin özellikle revak kısımları büyük ölçüde değişikliğe uğrar. Osmanlı mimarisi ile uygun olmayan üçgen alınlıklar hemen dikkat çeker.
Zarar gören alanların onarımından sonra burası yeniden ibadete açılır. Cami bu onarımdan sonra 1960 senesine dek bu haliyle devam eder. Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu’nun yoğun çabaları sonucu o sene yeni bir onarım gerçekleşir. 8.10 çapı 8.30 metre ölçülerine sahip olan Alaaddin Paşa Camii, temel olarak kare bir plana sahiptir. Minareye ait kürsü bölümü son cemaat yerine ait bir duvara gömülü durumdadır. Harim bölümünün ise epey büyük bir kubbe sayesinde örtüldüğü gözlemlenebilir. Minaresi tuğla malzemeden örülen tarihi caminin şerefesinde mermer üzerine çalışılan kozalak figürler göze çarpar.
Bursa şehrinde; kale kapsamında, kaplıca kapısına doğru olan alanın içinde, yine Alaaddin Bey’in imzasının olduğu bir mescit bulunur. Bu mescidin hangi tarihte yıkıma uğradığı tam olarak bilinmez. Bursa şehri içindeki Hisar semtinde konumlanan Alaaddin Paşa Camii ‘Ters T’ adı verilen camiler arasındadır. Kendinden sonra bu stilde üretilen camiler için bir anlamda öncü olmayı başarır. Yapı için Bizans döneminden bilinen bazı devşirme malzemelere de yer verilir.
Yorumlar
ahmetyaylacii
07.11.2022 08:10Osmanlının ilk camisi 1326 senesinde yapilmis bir cami herkesin gidip ziyarette bulunup ibadet yapmasını tavsiye ederim camii yaptıran Alaaddin paşanın turbeside bulunmakta.