Ahmet Paşa Medresesi - GeziBilen Dijital Rehber
Ahmet Paşa Medresesi
00:00
00:00

Ahmet Paşa Medresesi

31.01.2024 04:16


Ahmet Paşa Medresesi, bazı kaynaklarda ‘Geyikli Medrese’ olarak da anılır. Bursa şehri için çok özel bir yere sahip olan medrese Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilir. Medresenin yapımında o dönemin meşhur şairlerinden biri olan Ahmet Paşa’nın imzası bulunur. 15’inci yüzyılda oluşturulan Ahmet Paşa Medresesi zaman içerisinde farklı amaçlarla kullanılır. 1967 yılında büyük onarım sonrası mekan Halk Eğitim Merkezi olarak değerlendirilir. Binanın yapımında düzgün kesme taşlar ve tuğlalar tercih edilir. Ana eyvan haricindeki bölüm dikdörtgen bir plana sahiptir. Medreseye girilen bölümde 7 metrelik bir açıklık söz konusudur. Bu girişin hemen karşı bölümünde üstü tek kubbeli bir dershane vardır. Avlunun yan bölümlerinde ise sivri kemerli ve tonoz örtülü revaklar göze çarpar. Revakların hemen arkasında 11 ayrı hücre bulunur. Genel anlamda revakların hücrelerden çok daha yüksek tutulduğu görülür. Hücrelerin her biri kapıları sayesinde avlu bölümüne açılır. Bu odalarda aydınlanma ufak pencerelerle sağlanır. Aynı zamanda tüm hücrelerin bir ocağı ve nişi bulunur. Revakların yer aldığı bölümün hemen önü camekan ile örtülür. Ahmet Paşa Medresesi tam olarak Beşikçiler Caddesi üzerinde yer alır. 2014 yılından beri medresenin olduğu tarihi bina, bir müze olarak hizmet vermeye başlar. Bu müze o dönem ‘Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’ ismiyle hizmet verir. Avlunun orta bölümünde ilgi uyandıran bir şadırvan bulunur. Ahmet Paşa Medresesi 16’ncı yüzyıldan başlamak kaydıyla dört defa onarılır. Medrese ile alakalı son onarım ise 1999 yılında gerçekleşir. Buranın mülki hakları bugün Bursa Valiliği’ne aittir. Orhangazi ilçesinde yer alan Ahmet Paşa Medresesi’nin günümüze ulaşan herhangi bir kitabesi yoktur. Buna rağmen medresenin 15’inci yüzyıla ait olduğu bilgisi kesinlik kazanır.

Galeri


Ahmet Paşa MedresesiAhmet Paşa MedresesiAhmet Paşa Medresesi

Konum


Yorumlar

  • gunmemoli
    14.11.2022 06:21

    Restore edildi,. Yine çoğu medrese de olduğu gibi girilemiyordu. Yan taraftaki hazire içinde duvarda küçük bir Çeşme ve mezar taşları var.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler