00:00
00:00
Acem Reis Camii
01.02.2024 14:32
Acem Reis Camii, Demirtaş Camii’nin doğu kısmında yer alır. Tam olarak Güzel Kız Sokağı üzerinde konumlanan tarihi cami, halk arasında ‘Arap Dede Cami’ olarak da anılır.
Tarihi caminin Bedreddin Mehmet Acem tarafından yaptırıldığı bilinir. Kendisi o dönem Osmanlı Devleti’nin en meşhur padişahı Fatih Sultan Mehmeti’n hocalarından biridir. Yaklaşık 7 metrelik iç ölçüsüne sahip olan Acem Reis Camii’nin girişinde son cemaat yeri yer alır. Ana ibadet mekanı büyük ve gösterişli bir kubbeyle örtülü olan caminin duvarlarında ise üç sıra tuğla kullanılmıştır. Orta bölümde yer alan göz ise Bursa tipi sivri kemerlerin altındadır. Bu bölüm aynı zamanda aynalı tonozlar ile örtülü durumdadır.
İki yolun ortasında kalan Acem Reis Camii’nin hazire kısmı iyice küçülmüştür. Bugün itibarı ile bu alanda sadece birkaç mezar kalmıştır. Aktarılan bilgilere göre cami 1516 yılında inşa edilir. Camiyi yaptıran Bedreddin Mahmut o dönem Bursa’da çok iyi tanınan Tebriz kökenli bir tüccardır. Kendisi 1517 senesinde vefat ettiğinde bu caminin yanına defnedilir. Camiyi yaptırdığı dönemde aynı zamanda buraya bir mektep de yaptırır fakat bu mektebin olduğu yer bugün itibarı ile kayıptır.
Caminin inşa edildiği yüzyıl içinde Celali isyanları baş gösterir. 1608 yılında şehirde yer alan çeşitli çeteler Acem Reis Camii’ne zarar verir. Diğer yandan 1855’te tarihi cami büyük bir deprem felaketiyle karşı karşıya kalır. Bu deprem sonucunda minare kısmı yıkılır. Çok uzun bir süre boyunca maddi olanaksızlıklardan dolayı cami minaresiz kalır. Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu, Cumhuriyetten sonra camiyi onarmak isteseler de arzuladıkları desteği yakalayamazlar. Bu durum 1957 yılına kadar devam eder. Vakıflar İdaresi de 1958’de duruma el atar ve bazı hayırseverlerin de yardımıyla birlikte restorasyonu tamamlar.
Yorumlar
ahmetyaylacii
07.11.2022 08:011480 yılına ait Kemal Bengü caddesi üzerinde yol ortasında kalan tarihi bir camii