Abdal Mehmet Camii

Abdal Mehmet Camii

Abdal Mehmet Camii

Bursa’ya gelenlerin sıklıkla ziyaret ettiği ibadet mekanlarından biri olan Abdal Mehmet Camii, Abdal Caddesi ile Tahal Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunur. Camiye adını veren Abdal Mehmet, II. Murat döneminin en çok bilinen sufilerinden biridir. Başçı İbrahim bu tarihi camiyi o dönem Abdal Mehmet’e adar. Caminin dikdörtgen planlı olduğu görülür. Bu planın hemen üzerinde iki adet oval şekilde kubbe yer alır. Abdal Mehmet Camii’nin hemen yan bölümünde bir adet türbe ve çeşme de bulunur. Cami ile ilgili ilk büyük onarım 1955 senesinde gerçekleşir. Bu onarım Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından organize edilir. 15’inci yüzyıldan günümüze miras kalan tarihi caminin çevresi taş duvarlarla örülüdür. Caminin ana giriş bölümü kuzey taraftadır. Son cemaat yeri üç ufak kubbe ile örtülür. Bursa özelinde yerel mescitler arasında en büyüklerin biri olarak kabul görür. Buranın son cemaat yeri şehirdeki diğer camilerden belli farklılıklar gösterir. Üç sivri kemere sahip olan bölümün önü demir profillerle örtülür. Bu alandan gerçek ibadet yerine geçmek için iki kapı kullanılabilir. Bu iki kapının arasındaysa büyük bir mihrap yer alır. Mihrap yakından incelendiği zaman çeşitli süsleme detayları dikkat çeker. Yazılı kaynaklarda pek çok bilgi aktarılmasına rağmen caminin günümüze ulaşan bir kitabesi bulunmaz. Bu durum doğal olarak caminin inşa edildiği dönemle ilgili bazı tartışmaları da beraberinde getirir. Caminin kimi kaynaklarda doğrudan Fatih döneminde inşa edildiği söylenir. Caminin iç bölümü 8 çarpı 15 metre ölçülerine sahiptir. Ana kubbelerde kurşun kaplamalar göze çarpar. Bu kubbelerin kasnakları ise sekizgen biçimindedir. Camiyi toplamda üç sıra pencerenin aydınlattığı görülür. Bu pencerelerin kapak bölümleri meşe ağacından yapılır.

Abdal Mehmet CamiiAbdal Mehmet CamiiAbdal Mehmet CamiiAbdal Mehmet Camii

Yorumlar

  • ahmetyaylacii
    07.11.2022 07:44

    Bursanin tarihi dokusunu yaşatan en sevdiğim noktalardan biri. Abdal cami ve çevresindeki Abdal fırını ve tarihi taş fırın gibi gelenekse kültürü yaşatan bu bölge mutlaka ziyaret edilmeli.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler