00:00
00:00
Opiza Manastırı
24.09.2024 12:46
Opiza Manastırı, Artvin’in kültürel zenginliğini gösteren en önemli mekanlardan biridir.
Opiza Manastırı’nın orijinal kitabesi ne yazık ki bugüne ulaşmayı başaramaz. Bu nedenle de yapım tarihine dair kesin bilgiler vermek güçtür. Buna rağmen diğer yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Kral Vahtang Gorgaslan ismi dikkat çeker. Bölgedeki pek çok yapı onun öncülüğünde oluşturulur. Daha sonraki yıllarda Bagratlı krallarından biri olan I. Aşot, buranın onarımını üstlenir. Yapının 16’ncı yüzyıla kadar işlevini sürdürdüğü tahmin edilir. Bugün manastır ne yazık ki işlevsiz durumdadır.
Manastır; köy alanındaki meyilli arazinin düzleştirilmesi neticesinde ortaya çıkan alan üzerine kurulmuştur. Şapel ve kilise dışında bazı ek yapılarla oluşmuş olan eski ibadethanenin merkezinde kilise yer alır. Serbest haç planlı bir yapı olan Opiza Manastırı, 24’e 10 metre ölçülerine sahiptir. Bölge içinde yer alan kiliseler arasında en çok hasar göreni burasıdır. Mekanın aldığı hasarlar yüzünden burayla ilgili detaylara hakim olmak zordur. Şapeli, batı haç kolunun güneyindedir. Şapelde hiçbir şekilde süsleme ibaresi bulunmaz. Teknik materyal açısından kiliseye benzeyen yapının üç ayrı kapısı bulunur. Bu kapılar narteks ve kiliseyi birbirine bağlar.
Opiza Manastırı adından da tahmin edileceği üzere esasen eski bir Gürcü manastırıdır. Sarnıç, çan kulesi, yemekhane ve mezarlık binası gibi önemli bölümleri bulunur. Gürcistan’da kurulan en eski manastırlar arasında gösterilen Opiza Manastırı’na ilişkin bilgileri ülkenin tarih yazarlarından Cuanşeri iletir. Manastırın Vaftizci Yahya’ya adandığı bilinir.
Yorumlar
ardacetinkaya
04.08.2022 08:30Tarihsel Klarceti bölgesinde Opiza köyünde kurulmuş olan manastır milattan önceye dayandığı söylenmektede.