00:00
00:00
Hopa Merkez Camii
27.05.2024 05:45
Artvin şehri sadece doğal güzellikleri ile değil aynı zamanda tarihi ve kültürel değerleriyle de dikkat çekmeyi başarır. Şehrin en tarihi camilerinden biri olan Hopa Merkez Camii de bu anlamda ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen yapılar arasındadır.
Hopa Merkez Camii bugün itibariyle ibadete açık durumdadır. Burası aynı zamanda Orta Hopa Camii olarak da bilinir. Caminin 19’uncu yüzyıl içinde inşa edildiği tahmin edilir. Buna rağmen caminin yapım yılına dair kesin bir bilgi söz konusu değildir. Aynı belirsizlik camiyi inşa ettiren kişi için de geçerlidir. Bu konularda net bilgiler veren bir kitabesi yoktur.
Hopa Merkez Camii en son 1994 yılında restore edilir. Tavan kısmındaki döşemeler ile kubbe bölümü görülmeye değer düzeydedir. Mimari bakımdan özel bir yapıya sahip olan tarihi cami, Artvin gezi planları içinde kendine genelde yer bulmayı başarır. Aynı şekilde Ferhatlı Kalesi, Barhal Kilisesi, Şavşat Kalesi gibi yerler de bu gezi planının bir parçasını oluşturur. Hopa Merkez Camii taş yığma yapıya sahiptir. Yapı sürecinde malzeme olarak moloz taşların tercih edildiği görülür. Tek minareli camiler arasında yer alan yapı aynı zamanda tek şerefelidir. Çatı kısmında ise alaturka kiremitler dikkat çekicidir.
Hopa Merkez Camii’nin normal girişi kuzey kısımdadır. Bu giriş aslında yapının orijinal kapısı değildir. Kadınlar mahfili son cemaat mahfilinin hemen üzerindedir. Bu bölüme ana girişim hemen doğu kısmında yer alan merdivenler sayesinde çıkılır. Mihrap taşın üstündeki bitki motiflerinin boyandığı görülür. Buradaki minber ahşap materyalden üretilir. Vaazın verildiği kürsü de orijinal değildir. Bu alan için ahşap malzeme kullanılır ve kahverengiye boyanır. Kubbe kısmı ise beyaz sıva üstüne farklı figürlerle renklendirilir.
Yorumlar