00:00
00:00
Lyrboton Kome Antik Kenti
26.06.2024 14:30
Tam tamına 2 bin 200 yıllık zeytinyağı üretimiyle köyün keşfedilmesi üzerine ortaya çıkan Lyrboton Kome Antik Kenti, dört yıl süren kazı çalışmalarının sonucu Antalya-Kepez Belediyesi tarafında ziyarete açılır.
Akdeniz Üniversitesi ile Antalya Müzesi’nin iş birliği ile kent kültür ve miraslarına kazandırılan Lyrboton Kome Antik Kenti’nin en çok dikkat çeken kısmı ise şüphesiz zeytinyağı koruma depolama kulesidir. Tapınaklar, çarşı, tarihi evleri, zeytin işlikleri ve daha birçok yapının olduğu bu antik, kent gün yüzüne çıkarıldıktan sonra zeytinin yıllar öncesinde gıda yerine yakıt elde etme amaçlı kullanılan bir doğal bitki olduğu öğrenildi.
Antalya şehir merkezine yakın bir mesafede bulunan Lyrboton Kome Antik Kenti’nde hala restorasyon ve kazı çalışmaları sürüyor. Tarihte Perge Antik Kenti’ne bağlı olarak bilinen ve büyük bir zeytinyağı üretim köyü olan Lyrboton Kome Antik Kenti’nde Roma dönemine ait hamam kalıntıları, Bizans döneminden kalma kiliseler, Arete Kulesi, sivil konutlar ve su sarnıçlarını da görmeniz mümkün.
Şehir merkezine en yakın antik kent olma özelliğini taşıyan Lyrboton Kome’de arkeopark düzenlemeleri artırılarak tüm tarihi binaların restore edilmesi planlanıyor. Buna en büyük örnek ise antik bir Roma evinin restore edilerek ‘Müze Ev’ olarak ziyarete açılacak olmasıdır. Türkiye’nin ilk arkeoparkı olması planlanan Lyrboton Kome Antik Kenti, yüksek bir konumda olduğu için hem gün batımı hem de gün doğumunda enfes şehir manzaraları sunuyor. Dört adet kilise ve şapel, 100’ü geçkin su sarnıcı, Rome dönemine ait hamam, çok sayıda zeytinyağı işliği ve entegre sistemleri Lyrboton Kome Antik Kenti’nde ziyaret edebilirsiniz.
Yorumlar
xbegummx
07.10.2022 12:09Antik çağlardan günümüze ulaşan zeytinyağı işliğine sahip kent kalıntısı. Çok büyük bir alana sahip…