00:00
00:00
Çelebi Sultan Mehmet Camii
09.02.2023 09:11
Antalya’nın en önemli kültürel ve tarihi değerlerinden biri olarak öne çıkan Çelebi Sultan Mehmet Camii, 1414 senesinde Sultan I. Mehmet’in öncülüğünde inşa edilir. Söğüt ilçesi içinde yer alan cami fazlasıyla Osmanlı mimarisinden izler taşır.
Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin kimi kaynaklarda, Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Bey’in yaptırdığı bilgisi bulunur ancak net bir yargı söz konusu değildir. İbadethanenin yapımına 1414’te başlanmıştır ve altı yıl süren hummalı bir çalışmanın ardından cami tamamlanır. Görkemli yapısıyla dikkat çeken bu tarihi Osmanlı camisi, ilk kubbeli örnekler arasında yer alır.
Dikdörtgeni andıran 12 kubbesi bulunan caminin ilk ciddi onarımı II. Abdülhamit döneminde gerçekleşir. Bu onarımla beraber caminin kapasitesi genişletilmiş ve bazı aksaklıklar giderilir. Caminin asıl büyük onarım süreci ise 1876 yılına tekabül eder. 1876’daki büyük onarımı Mimar Üsep Kalfa üstlenir. Minare kaidesi dışında o dönem camide köklü değişikliklere de gidilir. 1420’den bu yana hizmet vermeye devam eden Çelebi Sultan Mehmet Camii, bugün hala orijinal görüntüsünden bazı yansımalar sunar.
Caminin 12 ufak kubbesi, altışar sütunla desteklenmiş durumdadır. Diğer yandan büyük kubbe ise dört sütun tarafından destek alır. İç alanda yer alan şık kemer yapılarında pandantif adı verilen özel bir teknik kullanılmıştır. Aynı zamanda bu bölüme büyük bir aydınlık feneri de konulur.
Genel anlamda geniş ve ferah bir yapıya sahip olan Çelebi Sultan Mehmet Camii özellikle iç süslemelerindeki zenginlikle dikkat çeker. Caminin yapımında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır ve girmek için üç ayrı kapı yer alır. Sadece kuzey kısımda yer alan cümle kapısı sabit şekilde kapalıdır ancak diğer iki kapı her daim açık bırakılır. Bugüne dek korunan minare ise sekizgen bir kesite sahiptir.
Yorumlar
aydinliramazzann
15.03.2023 11:061300 lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Osmanlı döneminden kalma güzel bir cami