
00:00
00:00
Antiphellos
17.09.2024 17:07
Antiphellos, Antalya’nın en önemli ilçelerinden biri olarak görülen Kaş’ın sınırları içerisinde yer alır ve aynı zamanda Kaş ilçesinin Likya dönemindeki adlarından birisidir.
Antiphellos‘un kimi kaynaklarda Nisa ya da Meryemlik şeklinde de geçtiği görülür. Kaş bölgesinde ele geçirilen bazı yazıtlar, bölgenin altındaki kentin Antiphellos olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. Milattan önce 4’üncü yüzyılda Antiphellos oldukça ufak bir yerleşim bölgesi olarak tanınıyordu. Burası o dönemlerde Phellos adı verilen alanın limanı olarak kullanılmıştır.
Antiphellos Antik Kenti’nin gelişimi Hellenistik döneme denk gelir. Asıl yükselişi ise Roma döneminde gerçekleşmiştir. Antiphellos gelişimini sürdürürken Phellos ise düşüş sürecine girdi. Bu nedenle artık Antiphellos, Phellos’un limanı olma durumundan çıkıp daha zengin bir şehir olmaya başladı.
Kentin Meis Adası tarafına bakan kısmında surlara dair bazı kalıntılar görülür. Bu surların kuzey ya da batı bölümleri maalesef ki günümüze ulaşamadı. Sadece denize bakan kısımda yer alan kalıntılar incelenebilir. Kentin sol tarafı Çukurbağ Yarımadası’na bakar. Antiphellos’ta yer alan tiyatro, son derece sağlam yapısıyla güven verir.
Uzun Çarşı Caddesi’nde bulunan lahit de ilgi uyandırır. Bugüne kadar sağlam bir biçimde ulaşmayı başaran lahdin tam olarak kime ait olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Halk bu nedenle ‘Kral Lahdi’ demeyi tercih etmiştir. Antiphellos şehri, özellikle süngercilik faaliyetleri sayesinde büyük bir gelişim gösterdi.
Bölgenin Meis Adası’na oldukça yakın olması, buranın zaman zaman ada turu kapsamında ziyaret edilmesini sağlar. Antiphellos Antik Kenti’nde gotik tarzının benimsendiği pek çok kaya mezarı bulunur. Likya tarzı lahitler bugüne kadar kalmış nadir eserler arasındadır. Gün ya da saat konusunda herhangi bir sınırlama söz konusu değildir. Bu nedenle yerli ve yabancı ziyaretçiler, ücretsiz olarak Antiphellos’u gezebilir.
Galeri




Konum
Yorum Yap