Antalya Etnografya Müzesi

Antalya Etnografya Müzesi

Antalya Etnografya Müzesi

Antalya Etnografya Müzesi, Muratpaşa ilçesinin sınırları içindeki III. Arkeolojik Sit Alanı’nda yer alır. Osmanlı mimarisinden izler taşıyan iki katlı bir bina, müze olarak kullanılmaktadır. Antalya Etnografya Müzesi, her yapı eğimli bir alan üstünde farklı kotlarda bulunur. Müzenin, Üst Konak ve Alt Konak olmak üzere iki temel bölümü vardır. Bir numaralı konakta daha çok Türk-İslam eserlerine, iki numaralı konakta ise şehrin Osmanlı özelindeki kültürel kodlarına odaklanıldı. Bu nedenle bu katta insanların günlük yaşamlarında kullandıkları eşyalar sunulur. Türk İslam Eserleri konsepti ile öne çıkan bölümde Aspendos Tiyatrosu’nda getirilen çini kaplama parçalarına yer verilir. Özellikle 1500’lü yıllardan itibaren Kütahya ya da Çanakkale üretimi olan seramikler, aynı şekilde cam malzemeden üretilen özel gaz lambaları ya da şerbetlikler ziyaretçiler için heyecan verici detaylar olarak öne çıkar. Yine bu katta Kaleiçi kazılarından getirilen pek çok obje sunulur. Bir üst katta Osmanlı İmparatorluğu’nda sıklıkla kullanılan çakmaklı tabancalar, barutluklar, yay ve oklar ön plandadır. Ayrıca aynı bölümde yıllara meydan okuyan mühürlere, köstekli saatlere ya da madalyalara tanıklık edebilirsiniz. Son derece heyecan verici eserlerin teşhir edildiği Antalya Etnografya Müzesi’nin duvarlarından hat sanatından örnekler söz konusudur. Bu bölümde bir de ‘Dinler Odası’ altında özel bir alan daha bulunur. Bu alan bir numaralı konağa kıyasla çok daha yüksek bir kotta yer alır. Buraya çıkmak adına bahçe merdivenleri kullanılır. İki konağın da bir tarafı bahçeye, diğer tarafı sokak kısmına bakar. İki numaralı konağın giriş bölümünde Osmanlı döneminde yoğun şekilde kullanılan kapı tokmaklarına, heybelere ve pencere kanatlarına rastlamak da mümkündür. Bu sayede o dönemin bazı mimari özelliklerine dair doneler sunulur. Diğer yandan Antalya’nın kendine özgü Döşemealtı Halısı için de özel bir bölüm ayrılmıştır. Bir dokuma tezgahı sayesinde bu işlem için verilen emek canlandırılmıştır.

Antalya Etnografya MüzesiAntalya Etnografya MüzesiAntalya Etnografya Müzesi

Yorumlar

  • xbegummx
    07.10.2022 12:41

    Kale içinde gezerken görebilirsiniz, girişler ücretsiz. Ufak bir müze , tarihi bir ev dokusunda yöresel yaşam hakkında bilgi alabileceğiniz bir müze.

  • gunessygz
    05.01.2023 12:06

    Antalya yaşamı hakkında bilgi alabileceğiniz çok güzel bir yer. Kaleiçinde iki ayrı tarihi konaktan oluşuyor. Giriş ücretsiz.

  • aydinliramazzann
    15.03.2023 08:15

    Halka açık olan kaleiçide yer alan Antalya yöresinin hem geleneksel tarihi dokusu iç mimari ahşap hem giyim aksesuar yerleşik ev içi görselleriyle süslü gezilip görülmeye deyer kültür hazinemiz

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler