00:00
00:00
Ulus Cumhuriyet Anıtı
22.02.2024 19:22
Ankara meydanlarında yakın dönem Türkiye tarihindeki zaferleri ölümsüz kılan pek çok anıt bulunur. Bu anıtlar aynı zamanda şehrin sembolleri arasında gösterilir.
Ankara’da Ulus Meydanı’nda yer alan anıt, bunlardan biri durumundadır. Ulus Cumhuriyet Anıtı, ‘Zafer Anıtı’ olarak da bilinir. Türk halkının katkıları ve Yenigün gazetesinin öncülüğünde oluşturulur. Özellikle de gazete adına Yunus Nadi’nin müthiş çabaları olur. O dönem bu anıt için büyük bir yarışma düzenlenir. Bu yarışma evrensel bir kimlik kazanır. Yarışmanın birincisi olan kişi Avusturyalı H. Krippel olur. Kendisi eğitimini Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamlayan çok yetenekli bir sanatçıdır. Krippel, heykelle alakalı çalışmalara 1925 yılında başlar. Kendi ülkesinde bulunan Birleşik Maden İşletmeleri, heykelin döküldüğü yer olarak tarihe geçer. Çalışmalar neticesinde 1927 yılında görkemli bir törenle meydana dikilir. Daha sonra meydanın genişlemesinden dolayı heykelin yeri değiştirilir ve günümüzdeki konumuna alınır.
Figürlerin aralarına konuşlanan ana kaide üzerinde Atatürk’ü görmek mümkündür. Atatürk asker kıyafetleri ile “Sakarya” olarak bilinen atının üzerindedir. Bu etkileyici canlandırma heykele çok daha özel bir hava katar. Kabartmalar incelendiğinde ise ulu önderin Ankara’ya gelişi ve Türk milletinin kökenlerine dair bazı figürler estetik biçimde yansıtılır. Taş kaide üstünde toplamda dört figür bulunur ve bunların her biri de bronzdan yapılır. Bu figürlerden iki tanesi ‘Kara Fatma’ olarak tanınan ve o dönem orduya mermi taşıyan cefakar anayı temsil eder. Diğer iki figür ise Mehmetçik’in anısına yapılır. Yapı, resmi kayıtlarda anıt bir heykel olarak tanımlanır.
Özellikle de yerli ziyaretçilerin her daim ilgisini çeken Ulus Cumhuriyet Anıtı’nın önünde her daim fotoğraf çeken birileri ile karşılaşmanız mümkündür. Heykelin yapıldığı ilk dönemlerde Ulus Meydanı Hakimiyet-i Milliye olarak bilinir.
Yorumlar