Sayılarla Şanlıurfa - GeziBilen

Sayılarla Şanlıurfa

Sayılarla Şanlıurfa

Kadim uygarlıklara başkentlik yapmış Şanlıurfa’nın yapılan son sayımda belirlenen nüfusu 2 milyon 35 bin 809’dur. Bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,52’lik bir oranla 50 bin 56 kişi artan şehir nüfusunun yüzde 50,43’le 1 milyon 26 bin 719 kişisini erkekler, yüzde 49,57’lik oranla 1 milyon 9 bin 90 kişisini ise kadınlar oluşturur. Şanlıurfa aynı zamanda Türkiye’nin en çok genç nüfusuna sahip olan şehri olarak bu alanda 1’inci sıradadır. 

Şehrin yüzölçümü 19 bin 451 kilometrekaredir. Kilometrekareye 105 insanın düştüğü Şanlıurfa aynı zamanda yüzey büyüklüğü açısından Türkiye’nin 7’nci en büyük şehri olma unvanını da elinde tutar. 37 derece 10 dakika 2,6544 saniye Kuzey enlemi ve 38 derece 47dakika 43,8468 saniye Doğu boylamında yer alan şehir aynı zamanda Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden olan Göbeklitepe’ye sahip oluşu nedeniyle tüm dünyanın en eski dini inanç geliştirmiş şehri olarak kabul edilir.

Bir sınır şehri olan Şanlıurfa’nın Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Eyyübiye, Halfeti, Haliliye, Harran, Hilvan, Karaköprü, Siverek, Suruç ve Viranşehir olmak üzere 13 adet ilçesi bulunur. 1392 mahalleye sahip olan şehrin plaka numarası ise 63’tür.

Karasal iklimin hüküm sürdüğü Şanlıurfa’da buna bağlı olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise oldukça soğuk geçer. Kış ve yaz mevsimlerinde gece ile gündüz arasındaki ısı farkı da oldukça fazladır. Yılın 25 günü 0 derece santigratın altında seyreden sıcaklığı bulunan şehrin bitki örtüsü ise buna bağlı olarak bozkırdır. Buna rağmen arazisi menekşe, lale, kuzukulağı, papatya, ebegümeci, semizotu ve hardal ile kaplıdır. Bunun yanı sıra kent topraklarının yüzde 60’lık kısmı ekili ve dikili alanlardan oluşurken yüzde 38’lik bölümü de mera ve çayırlardan meydana gelir. 

Yüksek kesimi fazla olan Şanlıurfa’nın Karacadağ, Tektek Dağları, Susuz Dağları, Takutukur Dağları, Germuş Dağları, Nemrut Dağları, Şebeke Dağları, Arat Dağları, Kaplan Dağı, Remo Dağı, Küpeli Dağı, Kızıldağ ve Kalazan Dağı olmak üzere 13 tane dağlık kesimi bulunur.

Su bakımından da oldukça zengin olan kentin Cülag suyu, Karakoyun Deresi, Fırat Irmağı, Belih suyu, Cavşak suyu, Zengeçur suyu, Habur suyu, Halülülrahman Gölü, Büyükgöl, Aynı Zaliha Gölü ve Küçükgöl olmak üzere 11 adet su kaynağı bulunur.

Turizm istatistiklerinin her geçen gün büyük bir ivme ile artığı şehrin yalnızca Göbeklitepe Ören Yeri’ne 2019 yılındaki ilk 7 ayda 2 milyon 100 bin turist gelmiştir.

Yorumlar

  • furkanakay
    31.03.2023 08:02

    Hangi Eseri saysak bitmez Ki ?

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler