Mardin’den Alınacaklar Listesi - GeziBilen

Mardin’den Alınacaklar Listesi

Mardin’den Alınacaklar Listesi

Tarihi ve hazineleriyle insanı büyüleyen, manzarasıyla kendine aşık eden Mardin’i hafızamıza kazıyacak; kullandıkça oranın zarafetini hatırlatacak neler alabiliriz?

Elbette otantik görüntüsünü baktıkça hatırlayacağımız güzel fotoğraflar çekilir, eşsiz lezzetler tadılır. Lakin ya alışveriş? İşte bu yazı tam da onun için... 

Gümüş Takı Ustalığı; Telkari

Telkari; gümüşün özel olarak ustaları tarafından işlenerek süslenmesi sonucu ortaya çıkan sanat eserleridir. Türkiye'de en çok Mardin’in Midyat ilçesinde bu teknik kullanılır. Telkari, sabır ve incelik isteyen bir sanattır ki tam bir el emeği göz nurudur. Gümüşü potada işlemden geçirerek teller haline getiren ustalar, onları iki ya da daha fazlasını birbirine bağlayıp, şekil verirler. Kolyesinden küpesine, bileziğinden hızmasına istediğiniz çeşitte ürünü seçmesi de size kalır.

Bıttım Sabunu

Mardin'de yöredeki bitkilerden başta bıttım olmak üzere 200'den fazla çeşit doğal sabun üretiliyor. Kente gelen ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği bıttım sabununun ise ünü bir başka. Dünyaca ünlü isimlerin dahi ihraç ettiği bu sabunlar, yabani fıstık (bıttım) yağı ve melengiç karışımından yapılıyor. Bu sabun, kepeği, deri ve saç dökülmelerini önlüyor. Bıttım sabunu, bölgede "Botan sabunu" olarak da biliniyor; asıl vatanı ise Mardin Botan bölgesi.

Süryani Şarabı

Süryani şaraplarının tarihi Mezopotamya bağcılığı ile doğar. Vitis Vinifera olarak geçen ve şarap yapımında kullanılan asmaların 7 bin yıl öncesine ait kalıntıları, Mezopotamya’nın kuzeyinde bulunan Turabdin bölgesinde yetiştirildiği ortaya çıktı. Kökenleri milattan önce 4 bin yılına dayanan Süryaniler, Turabdin bölgesinden gelen bu mirasa sahip çıkıyor ve Anadolu’dan Yunanistan’a kadar yayılmasında büyük katkı sağlıyor. Günümüzde de bu şarabın en güzelleri Mardin’de hazırlanıyor.

Yorumlar

  • Funda Semerci
    19.08.2021 09:10

    Cesit cesit baharatlar alinmalidir. Suryani coregi hediyelik olarak alinabilir. Mardine ozgu esarplar diger bir hediyelik secenek. Badem sekerleri, dibek kahvesi Mardine ozgu lezzetlerdendir. Suryani nazarligi hem kotuluklerden korumasi adina hem de gorsel olarak islevsel bir urundur mutlaka alinmali

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler