Konya’ya Has Yöresel Lezzetler Nereden Alınır? - GeziBilen

Konya’ya Has Yöresel Lezzetler Nereden Alınır?

Konya’ya Has Yöresel Lezzetler Nereden Alınır?

Hediyelik eşya ve yöresel lezzet noktasında birbirinden fazla seçeneğin olduğu Konya’da alternatif önerilerimizi sıraladık. Ancak hedefimizde yöresel lezzetler ağır bastı. Zira hediyelik için süs eşyalar, çiniler ve anahtarlıkları ziyadesiyle her yerde görebilirsiniz. Birçoğunu Mevlana Türbesi’ne yürüme mesafesinde olan Kadınlar Pazarı’nda bulabileceğinizi belirterek notlarıma geçiyoruz.

Meşhur Küflü Peynir

Aslında Anadolu’da yaygın olmasına rağmen en fazla Konya’da bu lezzet dikkat çekiyor. Hatta öyle ki Konyalılar bu peynir için “Konya’nın tarihi kadar eski, kentin rengi gibi yeşil.” der…

Halk arasında gök peynir, göğermiş peynir ya da Konya yeşil peyniri de denilmesine rağmen küflü peynir, her Konyalının severek yediği bir peynirdir. Küflü peynir diğer peynirlerin aksine özel deri tulumlarda saklanarak kurutulur ve makul ölçüde küflenmesi beklendikten sonra tüketilir. 

Konya’nın peynirli böreğinde bile içine lezzet katan küflü peynir tam da eve götürülesi… Yüzyıllardır aromalı tadıyla makarna ve böreklere eklenen bu lezzeti, yöresel süt ve süt ürünlerinin satıldığı Kapalı Pazar’dan satın almanız mümkün.

Geleneksel Lezzet: Gevrek

Konyalılar evlerinde tandırda ekmeğini yaptıktan sonra son olarak gevreği pişirir ve çayla tüketirmiş. Yine yüzyıllardır bir gelenek halini alan bu lezzet tamamen Konya’ya özgü bir tat… Konya’da misafir ağırlayan her evin vazgeçilmezleri arasında ve gelenlere çayın yanında mutlaka ikram edilir. Konya gevreğini genelde marketlerde veya fırınlarda rahatlıkla satın alabilirsiniz.  

Susamlı, haşhaşlı ve tereyağlı çeşitleriyle yemeye doyulmayan Konya gevreği, en güzel atıştırmalıklar sınıfında yer alıyor. 

Mevlana Şekeri

Bakır kazanlarda 140 derecelik ısıyla şeker, su ve limon tuzundan üretilen Mevlana şeker, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Konya’da etli ekmekten sonra en çok bilinen lezzetlerinden biri olan asıl adı peynir şekeri olan Mevlana şekeri, 70 üretim tesisinde günlük yaklaşık 100 ton üretiliyor.

Yorumlar

  • ssedatylmz
    31.03.2023 07:55

    Mevlana Şekeri ve Mis Gibi çay 😋

  • ssedatylmz
    31.03.2023 07:43

    Gevrek alınır.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler