Konya’nın Artık Farklı Vasıflarda Kullanılan Tarihi Hamamları
Konya’da özellikle Selçuklu mimarisinden kalma irili ufaklı çokça hamam bulunuyor. İster dinlenmek ve arınmak, isterseniz de keyif yapmak için gidebileceğiniz çokça alternatif mevcut. Ancak böylesine kıymetli bir tarihin doğduğu topraklarda artık kültür sanat etkinliklerinin düzenlendiği, daha çok turistik gezme imkanınızın olduğu müze hamamları derledik. Ama yazımızın sonunda sizleri tarihi ve hala kullanımda olan bir hamam da bekliyor.
Sille Ak Hamamı/Müze
Sille Çayı’nın kenarındadır. Hamamın girişinde bulunan kitabeye göre 1884 yılında inşa edilmiştir. Kadın ve erkek bölümlerinin bulunduğu bu tarihi mekan, zamanında Ali Usta’ya Hacı Ali Ağa’nın çocukları tarafından yaptırılmıştır.
Yapı moloz taş ve tuğladan yığma olarak inşa edilmiştir. Simetrik planı olan hamamın soyunmalık, sıcaklık ve soğukluk bölümleri vardır. Kare planlı soğukluk bölümünün üzeri bol ışıklı pandantifli kubbe ile kapatılmıştır. Bu tarihi yapı günümüzde onarılarak sanat galerisi ve müze olarak kullanılır.
Adres: Sille, 42132 Selçuklu/Konya
Valide Sultan Hamamı/Müze
Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan’ın 16’ncı yüzyılda Konya’nın Karapınar ilçesinde yaptırdığı tarihi Valide Sultan Hamamı, atıl durumdan kurtarılarak bir müzeye dönüştürüldü. Artık Valide Sultan Müzesi ismiyle anılan bu mekan, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edildikten sonra Karapınar Belediyesi’ne devredildi. Valide Sultan Hamamı’nda, Osmanlı Dönemi’ne ait ev eşyasından tarım aletlerine kadar yaklaşık 500 tarihi eser sergileniyor.
Adres: Kale, Işık Sok. No: 4, 42400 Karapınar/Konya
Meram Hamamı/Lokanta
Beylikler döneminden günümüze ulaşan bu hamamın bahçesi artık lokanta olarak hizmet veriyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken Meram Hamamı, II. İbrahim Bey zamanında 1424 yılında yaptırılmıştır. Hacı Hasbeyoğlu Mehmet adına inşa ettirilen mekan çifte hamam tarzındadır ve dikdörtgen yapılıdır. Konya tatilinizde bu hamama gidip yapıldığı yılların yaşanmışlıklarına dokunabilirsiniz.
Son olarak belirtelim ki hamam soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Hamamın bahçesi günümüzde lokanta olarak hizmet veriyor. Ayrıca ismi Şifa Sultan olarak da geçiyor.
Adres: Şükran, Taşcami Uzunharmanlar Cad., No: 7, 42040 Meram/Konya
Ahmet Efendi Hamamı/Restorasyon
Osmanlı Devleti döneminde yapılan Şeyh Ahmet Efendi Hamamı şu an için açık değil. Aziziye Camii’nin kıble tarafında bulunan hamamın, kuzeydoğu ve batı tarafından iki kapısı bulunuyor. Camekanlığın üstünü eteğinde altı penceresi bulunan bir tek büyük kubbe örtüyor. Kubbenin üstünde tuğladan çıkıntılı süsler günümüze kadar ulaşamamış. Hamam, Osmanlı mimarisinin muvafık olmuş bir eser.
Hamam, Muhasib-i Şehriyari Mustafa Paşa tarafından 1672-1676 yılları arasında yaptırılmış. Ancak hamamın yöneticiliğine Şeyh Ahmet atandığı için bugüne kadar onun adıyla anılagelmiş. ‘Keçelik’ kısmıyla farklı bir öneme sahip olan bu yapının önümüzdeki sene açılması bekleniyor.
Adres: Aziziye Mah., Kethüda Sok., 15 (Aziziye Camii Karşısı) Karatay/Konya
Sultan Hamamı/Hamam Gibi Hamam
Külliye biçiminde dizayn edilen Sultan Hamamı’nın yanında cami, hanigah ve Sahip Ata’nın türbesi bulunuyor. 1258’li yıllarda yaptırılan bu külliyenin yapım talimatını Selçuklu’nun meşhur vezirlerinden Sahip Ata Fahreddin vermiştir. Kelük bin Abdullah’ın mimarlığını yaptığı bu eser, Selçuklu taş işçiliğinin güzel örneklerini yansıtır. Kullanımda olan bu hamam, keyif çıkarmak isteyenleri hala ağırlamaya devam ediyor.
Adres: Şükran, Taşcami Uzunharmanlar Cad., No: 7, 42040 Meram/Konya