Sayılarla Kars
Bir serhat kenti olan Kars 40 derece 36 dakika Kuzey boylamında, 43 derece 5 dakika Doğu enleminde yer alır. 9 bin 587 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan şehir, kendiyle aynı adı taşıyan ovanın üzerine ve yine aynı adlı çayın hemen yanına kuruludur.
Aşağıdağ, Aladağ, Akbaba Dağı, Kısır Dağı ve Allahuekber Dağları da dahil beş farklı dağı içinde barındırır. Serhat kenti olmasına rağmen yalnızca Akyaka adlı bir adet sınır kapısı olan şehrin 1993 yılından beri bu kapısı da kapalıdır.
288 bin 878 kişilik nüfusa sahiptir Kars. Bu rakamın 149 bin 510’u yüzde 51,76 ile erkeklerden, 139 bin 368’le yüzde 48,24’ünü ise kadınlar oluşturur. Her yıl ortalama yüzde 0,40’lık artış gösterir şehrin nüfusu. Aslında doğum oranı oldukça yüksektir Ancak Kars’ın her yıl yüzde 23’e tekabül eden bir kesimi göç eder buradan. Türkiye’de en çok göç veren 3’üncü şehir olan Kars, yine bu nedenle nüfus yoğunluğu bakımından 59’uncu sıradadır.
Şehrin; Merkez, Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz olmak üzere sekiz adet ilçeye sahip şehrin 10 belediyesi, 382 köyü ve 55 adet mahallesi bulunur.
Karasal iklim hakimdir Kars’ta. Yükseltisi fazla ve sıradağlar ile denizden ayrılmış konumu itibariyle oldukça sert kışlar yaşanır burada. Yıl içerisinde karlarla kaplı gün sayısı 120’yi bulan şehrin kış sıcaklığı da aynı doğrultuda seyreder ve ortalama -39 derece santigrattır.
Bitki örtüsü bozkır olan Kars, en önemli coğrafi sistemlerden sayılan dağ ve platolara ev sahipliği yapar. Sıklıkla don vakalarına rastlanan şehrin bitki örtüsü de iklimiyle doğru orantıda şekillenmiştir. Şehirde tohumlu bitkiler kendiliğinden yetişir. Doğal olarak yetişen 1250’ye yakın bitkinin 100 adedi ise endemiktir. Buna bağlı olarak şehirde Kars adını taşıyan pek çok endemik bitkiye rastlamak da mümkündür.
Oldukça zengin olan bu bitki çeşitliliğini mutfak kültürüne de yansıtmış olan şehrin özellikle tarla sürümlerinin ardından ortaya çıkan koşkoz bitkisi en çok tüketilen yiyecekler arasında yer alır.