Kars'ın Simgeleri
Kars'ın Hazineleri
Şüphesiz ki bu şehrin sayısız simgesel değer taşıyan eseri mevcut. Peki hazine değeri taşıyan ’top10’ sıralamasında hangileri var?
Tarih ve kültürü dudak ısırtan serhat şehrinin kimliğini oluşturan Kars'ın simgelerini sizler için derledik, buyurunuz.
10’uncu Yüzyıldan Kalma Bir Şehir: Ani
İddia ediyoruz bu şehir kurulduğunda ondan daha görkemlisi yoktu! Ermenilerin ikinci kez hükmünü almayı başardıktan hemen sonra şehri İpek Yolu üzerine taşımasıyla şekillendirmeye başladığı Ani Antik Kenti, 10’uncu yüzyıldan bugüne kalan en muazzam örnekleri bünyesinde barındırıyor. Şehrin en önemli simgesi olan bu geçmiş dönem ticaret merkezi hala ‘1001 kiliseli ve 40 kapılı şehir’ olarak anılmakta.
İlk Alperen: Hasan Harakani
Kars’ın Selçuklu Devleti’ni Anadolu Selçuklu Devleti’ne evirmesi tartışmasız en büyük özelliğidir. Burada İslamiyet dinini ve Türk milletini Anadolu’ya ulaştırmak adına devletinin verdiği savaştaki ilk şehit olma mertebesine erişen Hasan Harakani, ilk Alperen olmasıyla da Kars’taki en önemli simgelerden olma özelliğini taşıyor.
Selçukluların Parmak İzi, Şehrin Yegane Simgesi: Kars Kalesi
Selçuklu’ya bağlı Saltuklu Devleti’nin Sultanı Melik İzzeddin’in emriyle 12’nci yüzyılda yapılan ve Kars şehri ile bütünleşen, asla ve kata birbirinden ayrı düşünülmeyen Kars Kalesi ihtişamıyla göz doldurur. Temelde üç ana yapıdan oluşan Kars Kalesi, görenleri güzelliği ve mistik havasıyla etkilerken, şehrin ihtişamlı manzarasını izlemeye de olanak sağlar.
Bu Lezzet “Daha yok mu?” Dedirtiyor!
Tamam, tarihi şahane, doğası deseniz efsane, peki ya lezzeti? İşte o noktada kimse eline su dökemez, hem de hiç kimse! Türkiye’de genellikle kaşarıyla bilinse de öne çıkan peynir türü gravyerdir Kars’ın. 1800’lü yıllarda inanışları nedeniyle dönemin Rusya’sından kaçıp Osmanlı’ya sığınan ve mutfak kültürlerini de beraberlerinde getiren Malakan Ailesi'nin fertleri tarafından üretilmeye başlamış; İsviçreli peynir üreticisi David Moser katkısıyla içeriği genişletilip, bugün damaklarda unutulmaz bir lezzet şöleni yaşatan hale büründürülmüştür Kars gravyeri. Şehri lezzetiyle andıran bu eşsiz tat, Kars’ın en önemli ticari, kültürel ve mutfak simgesidir.
Batık Değil, Baltık
Biri mimari güzellik mi dedi? Hayır yani başka hiçbir yer eline su dökemez de bu şehrin, ondan sorduk… İddia ediyoruz çıkış noktası olan Hollanda’da bile bu kadar güzel Baltık mimari eseri yoktur! Naifliğin vücut bulmuş hali olarak görülmesinde hiçbir beis olmayan bu şahane şehrin yapıları kesinlikle simgelerinden biridir.