Simit mi Gevrek mi? İşte İzmir'de Farklı Söylenen Kelimeler
Simit mi Gevrek mi? İşte İzmir'de Farklı Söylenen Kelimeler

Simit mi Gevrek mi? İşte İzmir'de Farklı Söylenen Kelimeler


Ege’nin İncisi, gözümüzün nuru, güzellik abidesi, can yoldaşı İzmir’den selamlar. Burası öyle bir şehir, öyle bir şehir ki kendine has bir dil geliştirmişliği dahi var. Nasıl mı? Şöyle ki; son dönemlerde özellikle sosyal medyada sıklıkla karşılaştığımız ve yüzümüzde mutlak bir tebessüm oluşturan tuhaf telaffuzları ve hemen her şeye farklı bir isim koymalarıyla İzmir halkının kendine has bir lehçesi oluşmuştur. Peki, bakalım tam olarak nelere ne diyormuş İzmirlimiz? İzmir'de farklı söylenen bazı kelimeleri derledik...

1- Çiğdem

İlk olarak konuya açıklık getirelim, Türk halkı için çekirdek çitlemek vazgeçilmez bir akşam rutinidir. Televizyonun karşısına günün yorgunluğunu atmak adına geçilir, güzel bir demlik çay demlenir, meyve soyulur ve yanında da çekirdek çitlenir. Yalnız tabi ki İzmirlimiz, canımız güzel insanımız bu yemişe çekirdek demeyi uygun bulmamış, çiğdem lafını yakıştırmış. Saygılar.

2- Domat

Türkçe bilenler için bu biraz basit aslında ama biz yine de anlatalım. Hani o yazın buram buram kokusuyla her daim karnınızı acıktırmak için bekleyen, peynir, zeytin ve hatta hemen her şeyle çok güzel giden, bir de genellikle buz gibi olması tercih edilen domates var ya domates. Heh işte o da burada domat adını almıştır. Varsın domat olsun, leziz olsun, organik olsun, sağlıklı olsun da. Domatımız, canımız olsun!

3- Darı

Hayır efendim hayır, kuşa filan verilen darı değil bu. Aslında özellikle yazın sahillerde mis gibi rayihalı ve süt gibi kokan kokusuyla cezbedip sıcağına aldırış edilmeksizin suyunu da hüp hüp çekmeye utanmadığımız biricik mısırımız. Kendisine darı denir burada, satıcısına da mısırcı değil, darıcı denir. Aklınızda bulunsun.

4- Gevrek

Bunu duymayanınız yoktur büyük ihtimalle ama yine de eklemeden geçemezdik. Sabah acele kahvaltıların ve cebinde azıcık parayla ömür geçirmeye çalışan öğrencilerin baş tacı çıtır çıtır simit, İzmir’de gevrek olarak anılır. Sakın “Bu aslında simit.” diye ısrar etmeyin lütfen. Şehrin il sınırları içerisinden geçtiğiniz anda gevrekleşir o. Aklınızın bir köşesinde dursun.

5- Yemiş

Ballı mı ballı, bir taneyle asla yetinilmeyen, hatta ağacının ocağı bile kuruttuğu söylenen incirden bahsediyoruz şimdi de. Evet, birazcık enteresan biz de farkındayız ama durum bu. İzmir’de incire de yemiş diyorlar.

…………

Aslında başta da söylediğimiz gibi neredeyse kendine ait bir dili vardır bu şehrin. Hepsini açıklamaktansa sizlere şöyle kısa bir liste halinde verelim istedik, buyursunlar…

İzmir’de sigorta asfalya,

Denize yakın cadde kordon,

Mutfak tezgahı bango,

Miskete -ki eski adı bilyedir- meşe,

Mandalinaya mandalin,

Otogara garaj,

Beyaz leblebiye nohot,

Turşuluk bibere tuşka,

Kırmızı -kapya- bibere şişarka,

Yıllığa andaç ve

Ayçöreğine pastiç denir.

Yorum Yap
GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler