Çok Katmanlı Şehir İstanbul'un Mimarisi - GeziBilen

Çok Katmanlı Şehir İstanbul'un Mimarisi

Çok Katmanlı Şehir İstanbul'un Mimarisi

Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan İstanbul’da pek çok medeniyetin dünden bugüne nasıl var olduğunu sizlere “Geçmişten Günümüze İstanbul” blog yazımızda anlatmıştık. Şimdi ise bu kadar geniş tarihinde gelişen ve bugüne ulaşan mimarisinden bahsedeceğiz. 

Bilenler bilir, İstanbullular arasında kulaktan kulağa sürekli olarak efsaneler dolaşır. Bunların en bilineni; Sarıyer’in sarı unvanını almasının sebebinin derinliklerinde sayısız Bizans altını dolu küplerin olmasından kaynaklandığı yönündedir. Ya da Haliç’in dibinde İstanbul’un fethinden kalma Bizans’ın batırdığı söylenen gemiler dolusu altın olduğundan Altın Boynuz lakabını aldığıdır. 

Bunca yıl boyunca değişen ve günümüze ulaşan pek çok efsanevi bilgiye mazhar olan İstanbul’da biz biraz daha gerçekliğe yönelip, mimarisini inceleyeceğiz şimdi…

Öncelikle Bizans’tan bahsedelim. Aslında Kalkolitik Çağ zamanında bugünkü Belgrad Ormanı civarında yerleşimlerin olduğu kanıtlanmış olsa da İstanbul’da, ilk göze çarpan mimari hareketlerin Bizans’la başladığı söylenebilir. Özellikle şehrin göbeğinde yaşayanların su sıkıntısı çekmemeleri adına yaptırdıkları su sarnıçları da buna ilk örnek olarak verilebilir. Daha sonraki yıllarda Latin Katoliklerin düzenlediği Haçlı Seferleri’nin özellikle dördüncüsünde büyük yara alınca Bizans, hem şehrin savunmasını güçlendirmek adına, hem de yakılıp yıkılan bir yer olan İstanbul’a yeni bir görünüm vermek adına uzun ve uğraşlı çalışmalara imza atar. Bu çalışmalarda en çok öne çıkan isim ise İmparator Paleologos Hanedanından VIII. Mihail olur. VIII. Mihail, şehri Bizans kültürüyle deyim yerindeyse yeni baştan yaratır. Daha sonraki yıllarında da bu çalışmalar, neredeyse her geçen gün üzerine konularak devam eder.

Aradan yıllar geçmiş, artık şehir İstanbul olmuş ve Osmanlı’nın toprakları haline gelmiştir. Birincil hedef İslamiyet’i yaymak olduğundan, önce pek çok kilise camiye çevrilir. Bu kapsamda Çemberlitaş Sütunu’nun üzerindeki büyük haç da yerinden indirilir. Ve bu şekilde yıllar geçer. Geçen zaman tarih sahnesine bugün bile isminden takdir ile bahsedilen Koca Sinan Ağa’yı getirir. Ki o Mimar Sinan’dan başkası değildir.

Pek tabii Sinan’a kadar İstanbul’da pek çok özel ve işinin ehli mimarlar oldukça güzel eserler var eder. Ancak Sinan’ın ününü kimse geçemez. Bugün İstanbul’da hala ayakta duran Osmanlı mimarisi ürünlerinin büyük bir çoğunluğuna Sinan’ın eli değmiştir. Süleymaniye’den Kılıç Ali Paşa’ya, Mihrimah Sultan camilerinden 40 çeşmelere varana kadar hemen her dokunduğu eserini suyla ilişkilendirip, banilere ve halka armağan eden Sinan’ın Topkapı Sarayı’na bile eli değmiştir.

Daha sonraki yıllarda Osmanlı’daki Batılılaşma hareketleri neticesinde İstanbul'da özellikle barok mimari tarzı benimsenmiş, bugün şehrin pek çok yerinde görebileceğimiz yapılar, barok mimari ile şekillenmiştir. Ardından gelen Cumhuriyet dönemi ile de yepyeni bir mimari hareket başlamış ve Osmanlı’nın ihtişamını cumhuriyet döneminin özgünlüğü ile bu şehre armağan etmiştir.

Günümüzde sayısız gökdelenin, çarpık kentleşmenin ve daha pek çok betonarmeleşmenin bir getirisi olarak yeşil alanın git gide azaldığı İstanbul’da, hemen her yerde yeni bir inşaat eylemi görülse de son yıllarda alınan kararlar neticesinde şehre hak ettiği görsel güzelliğin yeniden sunulacağına dair çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Yorumlar

  • Yusuf Güzel
    27.11.2021 20:18

    vov

  • koleksiyoner
    10.07.2023 14:22

    Diğerleri sadece şehir ama sen şiirsin İstanbul'un♥️

  • H4sK91nt
    04.11.2023 17:19

    Bu şehri İstabul ki bin mis lü bahâdır, Bir sengine yekpare acem mülkü fedadır.

  • mustafaozdemir
    28.04.2022 13:53

    Mukemmel

  • ardacetinkaya
    25.05.2023 09:48

    İstanbul Ayrı güzel her noktası her taşı her yapısı tarihi…

  • rHSW9TEuvyTm
    07.08.2023 19:37

    Lütfen yazı puntosunu büyütün okumakta zorluk çekiyorum

  • gunessygz
    22.03.2023 10:57

    Mimar Sinan’ın yaptığı onca eserler var.

  • Karen Zamore
    12.10.2021 02:29

    teehee

  • 58Ar5A7r
    04.08.2022 04:49

    DÜNYA BİR ÜLKE OLSA BAŞKENTİ İSTANBUL OLURDU ,

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler