Erzurum’un Osmanlı’dan Kalma Hamamları - GeziBilen

Erzurum’un Osmanlı’dan Kalma Hamamları

Erzurum’un Osmanlı’dan Kalma Hamamları

Erzurum’un şifalı suları dillere destandır. Hamamları, kaplıcaları bir başka güzeldir. Sizler için şehrin en meşhur tarihi hamamlarını kaleme aldık. Yazımızın sonuna kadar gelene bir jeotermal kaplıca ile çamur banyosu bilgisi hediye. Erzurum’da bulunan tarihi hamamlar yüzyıllar öncesinden günümüze kadar varlıklarını sürdürüyor. Dünyaca ünlü hamamlar arasında yer alan Erzurum hamamları, misafirlerine saltanat sürmeyi vaat ediyor.

Erzurum (Fuadiye) Hamamı

Klasik Osmanlı hamamı mimarisine sahip Fuadiye Hamamı’nın 17’nci veya 18’inci yüzyılda inşa edildiği biliniyor. Üstü yuvarlak kemerli olan yapıda, şadırvanlı bir havuz da bulunuyor. Hamam, Gürcü Kapısı'na inen Menderes Caddesi’nde konumlanıyor.

Kırkçeşme Hamamı

Erzurum Kalesi’nin kuzey tarafında yer alan Kırkçeşme Hamamı’nın ne zaman inşa edildiği bilinmese de uzmanlar, Rüstem Paşa’nın yaptırdığını ve mimari özelliklerinden dolayı 14’üncü yüzyıla ait olabileceğini söylüyor.

Lala Paşa Hamamı

Osmanlı külliyesinin bir parçası olarak 1562 yılında yaptırılan Lala Paşa Hamamı, sur dışının da canlanması amacıyla Tebriz Kapı’nın doğusunda inşa ettirilmiş.

Murat Paşa Hamamı

Kuyucu Murat Paşa tarafından 1572 yılında Murat Paşa Camisi'nin güneyinde inşa ettirilmiştir. Ortasında havuzun olduğu bu mekanın zemininde kesme taş malzemesi kullanılmıştır.

Saray Hamamı

Hamamdaki kitabeye göre bu eser, Derviş Ağa tarafından 1707 yılında yaptırılmış. Soyunma yerinde fıskiyeli bir havuz bulunur. Bu eser Emir Şeyh Mahallesi’nde konumlanmıştır.

Şeyhler Hamamı

Habib Efendi tarafından Şeyhler Camisi'ne vakıf olarak yaptırılan Şeyhler Hamamı, 18’inci yüzyıldan bu yana varlığını sürdürmektedir. Hamama üstü ağaç örtülü, halkın Külhani Baba dediği türbenin bulunduğu bir holden girilir.

Boyahane Hamamı

Osmanlı döneminden kalan en eski ikinci hamamdır. Hacı Emin Paşa tarafından 1566-156 yılında yaptırılmıştır. Mimari açıdan önemli bir yapıdır.

Tahta Hamam

Erzurum Kadana Mahallesi’nde bulunan Tahta Hamam İbrahim Paşa Camii’nin vakfıdır. Tahta Hamam’a, batısında bulunan geniş ve derin dehlizden girilir.

Çifte Göbek Hamamı

Erzurum hamamları içerisinde farklı plan tipiyle dikkat çeken bu hamamın kitabesi olmadığından hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir.

Bonus 1

Bu Jeotermal Kaplıcayı Biliyor Muydunuz?

Jeotermal yönden zengin bir coğrafyada yer alan Erzurum’daki bu kaplıcayı bir çoğumuz bilmiyoruz. Günümüzde Erzurum'un Çat ilçesinde yer alan doğa harikası jeotermal kaynak alanı, Çimenözü Kaplıcası, halk arasında Hamzan-Hamzalar Kaplıcası ismiyle de olarak biliniyor. Kaplıca bikarbonatlı, klorürlü, sodyumlu, karbondioksitli bir içeriğe sahip. Her tür cilt ve kemik, kadın hastalıklarına da iyi geldiği söyleniyor.

Bonus 2

Erzurum’da Doğal Şifalı Çamur Banyosu

Kaplıcanın çamur havuzunda romatizma, siyatik, bel ağrısı ve kas gerilmeleri için ziyaretçiler şifa bulurken aynı zamanda cilt bakımı için çamur banyosu da yapılıyor. Çamur banyosu yapıldıktan sonra güneşte kurumak gerekiyor. Tedavi amaçlı bir müddet beklenilen bu kaplıcada sonrasında yıkanılıyor. Ayrıca kaplıcada büyük bidonlarla çamur ve şifalı su satışa sunuluyor. Köprüköy Deli Çermik özellikle havaların sıcak olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında daha elverişli.

Yorumlar

    GeziBilen

    Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

    GeziBilen Logo
    Google Play Badge
    AppStore Badge
    AppGallery Badge
    İletişim

    0 (212) 274 2121

    merhaba@gezibilen.com

    Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

    • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

      2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

    • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

      Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

    • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

      Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

    Diğer İçerikler