Erzurum’un İncisi Oltu - GeziBilen

Erzurum’un İncisi Oltu

Erzurum’un İncisi Oltu

Meşhur Erzurum çarşılarının vitrinlerinde bol bol gördüğünüz, siyahın huzur bulmuş hali oltu taşı, bu kentle özdeşleşmiştir. Ünü dünyayı saran bu taş, Erzurum’un havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez ama şehre inanılmaz bir kültürel ve sanatsal değer katar! Topraktan ilk çıkarıldığı anda yumuşak olan oltu taşı; ağaç reçinesi, kil ve linyit karışımından meydana gelse de hava ile buluştuğu anda sertleşir, işlendikçe de kırılmaz bir zırha bürünür. Şimdi sizlere Erzurum’un simgesi haline gelen bu taşın özelliklerinden bahsedeceğiz. Dilerseniz geziniz esnasında siz de bu muhteşem taştan yapılmış aksesuar, tespih ya da takılardan hediyelik olarak satın alabilirsiniz. Satın alırken de dikkat etmeniz gerekenleri ayrıca belirteceğiz.

200 Senelik Mazisi Var

Oltu taşı aslında bir elmas kadar değerli ve emek isteyen bir taştır. Erzurum’un yüksek, kayalıklı bölgelerindeki maden yataklarında yalnızca yürüyerek ulaşılabilen noktalarda bulunan oltu taşını çıkarma işi bir hayli zorludur. Zira topraktan çıkarırken ihtiyaç duyulan tüm malzemelerin de elde taşınması gerekmektedir. Yeraltındaki varlığı 200 sene evvel keşfedilen bu taş, topraktan çıkarıldığında çok narin olduğu için hemen kırılabiliyor. Bu yüzden titizlikle toplanması gerekiyor.

El Değdikçe Işıldıyor

Erzurum’un siyah incisi oltu taşı her ne kadar siyahla bütünleşmiş olsa da koyu kahve, sarı, gri-yeşil gibi renkleri de mevcuttur. Bu madenle anahtarlıktan broşa, gerdanlıktan tarağa farklı objeler yapılıyor. Altın ya da gümüşle birlikte kullanılarak hazırlanan takılar kadınların göz bebeği olurken; oltu taşından yapılmış tesbihler de erkeklerin vazgeçilmezleri arasında… Bu arada oltu taşı, el ile ne kadar temas ederse o kadar parlıyor.

Zanaatkarlık Babadan Oğula Geçiyor

Erzurum’un Oltu ilçesinden adını alan bu taşın zanaatkarlığı babadan oğula geçiyor. Mütevazı atölyelerde işlenen bu nadide eserleri, Kanuni Sultan Süleyman’ın Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Rüstem Paşa Bedesteni’nde bulabilirsiniz.

Alırken Dikkat

İnsan üzerinde olumlu etkiler yaptığı iddia edilen oltu taşının çakraları olumsuz enerjiden arındırdığı söyleniyor. Böylesine faydalı bir taşı alırken de haliyle sahtesine dikkat etmek gerekiyor! Oltu taşı almaya karar verirseniz sahtesini gerçeğinden ayırt etmeniz lazım. Bunun için uygulayabileceğiniz yöntemler ise şöyle:

- Taşı başka bir cisme sürterek elektriklenmesini sağlayın eğer mıknatıs özelliği gösteriyor ise orijinaldir.

- Taşı hafifçe bir yere vurduğunuzda tok bir ses çıkmalı.

- Satın almış olduğunuz bir oltu taşı kullandıkça parlıyor ise içiniz rahat olsun, o Erzurum’un derinliklerinden kopup gelmiş siyah inciden başkası değildir.

Yorumlar

  • leylakorkmazz
    29.03.2023 12:13

    Eğer oltu alıcaksanız güvenilir satıcılardan almaya dikkat etmelisiniz.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler