Yalnızca Sultanlar Şehri Edirne’de Saraylı Gibi Hissedebilirsiniz - GeziBilen

Yalnızca Sultanlar Şehri Edirne’de Saraylı Gibi Hissedebilirsiniz

Yalnızca Sultanlar Şehri Edirne’de Saraylı Gibi Hissedebilirsiniz

Osmanlı’nın 624 yıl gibi uzun bir süre boyunca hüküm sürdüğü bu topraklarda, bir dönem imparatorluğa başkentlik yapma şerefine nail olan Edirne’de muhteşem eserlere imza atılmıştır. Bu tarihi hazineler daha çok Sultan II. Murat’ın döneminde inşa edilmiştir. Öyle ki Saray Hamamı bile önceleri saraylıların kullandığı bir yapıyken sonradan halka açılmıştır.

Edirne: İkinci Payitaht

Edirne, ‘Sultanlar Şehri’ olarak anılır… I. Murat, Sultan Yıldırım Beyazit, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet (Edirne’de doğdu), Sultan II. Beyazıd, Kanuni Sultan Süleyman, Sultan II. Osman ve IV. Murat, Sultan II. Mustafa (Edirne’de doğdu) gibi nice padişahlar bu şehre ikinci payitaht özelliği kazandırmıştır. 14’üncü yüzyılda ilk kez başkent olan şehre 15’inci ve 16’ncı yüzyıllarda muhteşem eserler bırakılmış; hanlar, hamamlar, camiler, çeşmeler yaptırılmıştır. Günümüze ulaşan Edirne hamamlarının çoğu da keza Sultan II. Murat’ın dönemine (1421-1451) aittir. Daha çok Tunca Nehri eteklerinde yer alan Gazi Mihal Hamamı, Yeniçeri Hamamı ve Beylerbeyi Hamamı’na dair kalıntılar duruyor olsa da Saray Hamamı, Sokullu Hamamı ve Mezit Bey Hamamı günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır ve hala kullanımdadır. Şimdi sizlere Edirne halkının günlük hayatında kullandığı hamamlar hakkında bilgiler vereceğiz.

Saray Hamamı

Edirne’nin fethinden sonra Sultan I. Murad Han’ın emriyle ilk kez buraya 1365 yılında saray yaptırılır. Saraya bağlı olarak inşa edilen Saray Hamamı daha sonra halka açılmış ve Selimiye'ye vakfedilmiştir. Bazı tarihçiler bu hamamın ayakta kalabilmesini Selimiye Camii’nin yapım yıllarında kullanılmış olmasına bağlar. Saraydakiler ve eşrafının kullanabildiği bu hamama dair tarih kitaplarında Süleyman Çelebi’den de bahseder. Çelebi, Saray Hamamı’nda eğlencedeyken bir gün kardeşi Musa Çelebi gelip baskın yaptığını, Süleyman’ında buradan kaçarken yolda öldürüldüğünü yazar… Gelelim Selimiye Camii’nin yanındaki bu muhteşem hamamda sizi bekleyenlere… Balkan Savaşı’ndan bu yana kapalı kalan hamam, çok yakın bir süre önce restore edildi ve tekrar hizmete açıldı. Girişleri ayrı yönlere yapılan bu hamam kadınlara da, erkeklere de hizmet veriyor. Osmanlı mirası olan Saray Hamamı; uzun bir yolculuktan sonra rahatlamak için en ideal nokta. Yanınızda hiçbir şey götürmenize de gerek yok, burada her şeyi temin edebilirsiniz.

Adres: Meydan Mah., 22020 Merkez/Edirne

Sokullu Hamamı

Bu hamamı da Edirne’yi çok sevmesiyle tanınan ünlü Osmanlı Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa yaptırtmıştır. Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan bu tarihi hamam 16’ncı yüzyılda inşa edilmiştir ve Üç Şerefli Cami Külliyesi'nin bütünlüğüne eklenmiştir. Artık özel bir mülk sahiplenmiş olsa da, hala kullanımdadır. Kadınlar ve erkekler bölümlerinin girişleri ayrı yönlerdedir.

Adres: Çavuşbey, 22000 Edirne Merkez/Edirne

Mezit Bey Hamamı

Selimiye Camii'nin güneybatısında, Eski Cami'nin kuzeydoğusunda yer alan Mezit Bey Hamamı, 1442'de Eflak'ta şehit düşen Mezit Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Duvarları kesme taş ve tuğladan olup tromplu bir kubbe ile örtülü olan hamam vakıf malıyken özel mülk durumuna geçmiştir. Edirne hamamlarının en yalın olanıdır zira yalnızca erkeklere hizmet verilir.

Adres: Meydan, 22000 Merkez/Edirne

Yorumlar

  • vlknckcc
    22.03.2023 11:26

    Sokullu hamamını öneririm

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler