Artvin’in Ritmini Dünyaya Duyuranlar - GeziBilen

Artvin’in Ritmini Dünyaya Duyuranlar

Artvin’in Ritmini Dünyaya Duyuranlar

Yaylalarındaki rüzgarın ana ritmi oluşturduğu, ormanlarındaki yaprakların eşlik ettiği, nehrinin tema oluşturduğu bir mizansenden mi esinlenir bu yörenin halkı bilinmez ama müzik aslında Karadeniz halkının olmazsa olmazı olduğu gibi Artvinliler için kesinlikle bir başkadır. 

Karadeniz denilince akla ilk horon gelir elbette ama Artvin insanı için burada horon bile farklıdır. Artvin’de yöresel müzikler icra edilirken de olmazsa olmaz aletleri vardır. Mesela akordeon tulum gibi mutlaka vardır. Ya da davul, zurna, bağlama, kemençe ve mey ille de duyarsınız ritimlerinde… İşte Artvin’in horonunda da bunlar vardır, diğer yörelere göre değişiklik gösterir. Bu da yetmez farklılık danslarına da yansır. Mesela çok hızlı omuz silkme ve ayak sallama yoktur, tüm vücudun hareketleri ile ayakları sertçe yere basmak vardır. Horona eşlik eden çalgı kemençe değil, tulum ve akordeondur. Hızlı ve sert hareketleri olan horonu kadınlar da en az erkekler kadar iyi oynarlar.

Artvin Bir Kazım Koyuncu’dur…

Karadeniz’in eşsiz türküleri, yöresel müzikleri de ünlüdür elbet ama peki ya Artvinli ünlüler! Misal bu topraklardan bir Kazım Koyuncu geçmiştir… Allah rahmet eğlesin… Vefatıyla yalnızca Karadeniz’i değil, tüm Türkiye’yi yasa boğan genç müzisyen… Kazım Koyuncu, 7 Kasım 1971'de Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Yeşilköy'de doğmuştur. Ancak henüz 30’lu yaşlarında kanser nedeniyle vefat etmiştir.

Artvin Bir Cengiz Kurtoğlu’dur…

Taverna müziğinin ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden Cengiz Kurtoğlu mesela Artvinlidir. Arhavi’de 1959 yılında doğan ünlü müzisyen hala milyonlara hitap etmektedir.

Artvinli nice oyuncu, tiyatrocu, futbolcu, siyasetçi var elbette… Ancak biz konumuz gereği müzik tarafına yoğunlaştık. Artvinli müzisyenlerin, sanatçıların sanatları hep daim olsun, hep yaşasın bu halkın ezgileri…

Yorumlar

  • rumeysacakmakk
    29.03.2023 09:06

    Cengiz Kurtoğlu deyince küllenen Aşk geldi aklıma. 😂

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler