Artvin’den Ne Alınır? - GeziBilen

Artvin’den Ne Alınır?

Artvin’den Ne Alınır?

Yüce dağlarının gölgesinde gezindiniz, ürperten gecelerinde keyifli sohbetler ettiniz belki de; ansızın yağmuruna da yakalanmış, bulutların arasında oksijeni ciğerlerinize çekmiş olabilirsiniz… Yöresel yemeklerini tattınız, Çoruh Nehri’ni seyrettiniz, ova bayır gezdiniz derken tüm elektriğinizi atmış olmalısınız diye düşünüyoruz. Öyle ya da böyle keyifli bir Artvin gezisini geride bırakmak üzere olduğunuzu varsayarak, bu doğa harikası kentten nelerle geri dönmelisiniz diye bir parça tecrübemizi paylaşıyoruz!


Artvin’den ne alınır?

Bal: Kafkas arılarının en büyük özellikleri hortumlu dillerinin olması, böylelikle çiçeklerin en diplerine ulaşabiliyorlar. Hopa, bu balı almak için büyük bir pazar ama Macahel’in de balları çok meşhur. Buradaki ballar ilaç niyetine tüketiliyor. 

Tereyağ: Yeşilin her tonunun olduğu bu coğrafyada yetişen büyükbaş hayvanlar da oldukça gürbüz. Hiçbir katkı maddesinin olmadığı Artvin’de tereyağları da hem leziz hem de organik. Vakumlatarak satın almayı unutmayın.

Karadağ: Kanserin panzehiri diye kulaktan kulağa söylenegelen Karayemiş’in en çok reçelini bulabilirsiniz. Artvin haricinde pek fazla bölgede yetişmeyen bir meyve Karayemiş’in hafif ekşimsi bir tadı oluyor.

Dut Pekmezi, Küme, Pestil: Kansızlık olan çocuklara bol bol yedirebileceğiz dut pekmezi gibi şeyler Artvin’de dalından koparılarak en taze ve doğal haliyle hazırlanıyor. Küme ve pestil ise daha çok tatlı düşkünlüğü olanlara hitap ediyor.

Çemiç Zeytini: Aman bunu hemen bildiğiniz zeytin diye düşünmeyin. Evet, zeytin Ege’de meşhurdur; gerçi Artvin’dekiler de meşhur ama bizim kastımız hani şu televizyon karşısında çitledikleri zeytin. Kuzinelerde kavrulan, istenirse soslanan ve çekirdek gibi yenen.

Artvin’den hediyelik ne alınır? 

  • Şavşat’tan halı, kilim gibi dokumalık…
  • Yusufeli’nden ehram veya cecim dokumalık kumaşı…
  • Borçka’dan çanak, çömlek veya taş bebek.

Yorumlar

  • mustafaalii
    13.06.2022 08:54

    Üniversitede ev arkadaşım Artvinliydi. Köyden getirdiği balları az yemedik. Şimdi nereden bulup da yicez....

  • rumeysacakmakk
    29.03.2023 09:13

    Tereyağ çemiç zeytini ve hediyelikler alın derim.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler