Artvin’den Ne Alınır?
Yüce dağlarının gölgesinde gezindiniz, ürperten gecelerinde keyifli sohbetler ettiniz belki de; ansızın yağmuruna da yakalanmış, bulutların arasında oksijeni ciğerlerinize çekmiş olabilirsiniz… Yöresel yemeklerini tattınız, Çoruh Nehri’ni seyrettiniz, ova bayır gezdiniz derken tüm elektriğinizi atmış olmalısınız diye düşünüyoruz. Öyle ya da böyle keyifli bir Artvin gezisini geride bırakmak üzere olduğunuzu varsayarak, bu doğa harikası kentten nelerle geri dönmelisiniz diye bir parça tecrübemizi paylaşıyoruz!
Artvin’den ne alınır?
Bal: Kafkas arılarının en büyük özellikleri hortumlu dillerinin olması, böylelikle çiçeklerin en diplerine ulaşabiliyorlar. Hopa, bu balı almak için büyük bir pazar ama Macahel’in de balları çok meşhur. Buradaki ballar ilaç niyetine tüketiliyor.
Tereyağ: Yeşilin her tonunun olduğu bu coğrafyada yetişen büyükbaş hayvanlar da oldukça gürbüz. Hiçbir katkı maddesinin olmadığı Artvin’de tereyağları da hem leziz hem de organik. Vakumlatarak satın almayı unutmayın.
Karadağ: Kanserin panzehiri diye kulaktan kulağa söylenegelen Karayemiş’in en çok reçelini bulabilirsiniz. Artvin haricinde pek fazla bölgede yetişmeyen bir meyve Karayemiş’in hafif ekşimsi bir tadı oluyor.
Dut Pekmezi, Küme, Pestil: Kansızlık olan çocuklara bol bol yedirebileceğiz dut pekmezi gibi şeyler Artvin’de dalından koparılarak en taze ve doğal haliyle hazırlanıyor. Küme ve pestil ise daha çok tatlı düşkünlüğü olanlara hitap ediyor.
Çemiç Zeytini: Aman bunu hemen bildiğiniz zeytin diye düşünmeyin. Evet, zeytin Ege’de meşhurdur; gerçi Artvin’dekiler de meşhur ama bizim kastımız hani şu televizyon karşısında çitledikleri zeytin. Kuzinelerde kavrulan, istenirse soslanan ve çekirdek gibi yenen.
Artvin’den hediyelik ne alınır?
- Şavşat’tan halı, kilim gibi dokumalık…
- Yusufeli’nden ehram veya cecim dokumalık kumaşı…
- Borçka’dan çanak, çömlek veya taş bebek.