Hititler’den Türkiye’ye Ankara - GeziBilen Dijital Rehber
Hititler’den Türkiye’ye Ankara

Hititler’den Türkiye’ye Ankara


Binlerce yıllık tarihi Eski Taş Çağı’na kadar uzanan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkentinin tarihini sizler için derledik. Hem de öyle sıkıcı tarih dersleri gibi değil. Bildiğiniz hikaye gibi! O zaman başlayalım bakalım, Hititler'den Türkiye'ye Ankara neymiş ne olmuş?


İlk Olarak Milattan Önce

Bugünden yıllar yıllar öncesindeyiz. Binlerce yıl geriye gitmişken milattan öncesine uğramadan olmaz. Bundan tam 5000 yıl önce ilk olarak bugün Ankara’nın Polatlı olarak bilinen yerinde yerleşik insan hayatına dair kalıntılara rastlanmıştır. Yani günümüzden binlerce yıl öncesinde bile Ankara başkent kıvamındaymış.

Peki, biraz daha bugüne gelelim ama hala milattan öncesindeyiz, onu belirtelim… Milattan önce 1660 ile yine milattan önce 1190 tarihleri arasında varlığını sürdürmüş, Anadolu’nun en önemli antik uygarlıklarından biri olarak tüm tarih kitaplarına adını altın harflerle kazıtmış olan Hititler gelmiş Ankara’ya… Boğazlar yoluyla Anadolu’ya giren bu Hint-Avrupalı kavim, kesin bir tarihi bilinmese de milattan önce 2000’lerde Ankara ve çevresine yayılmış. Ancak milattan önce 2000’lerin sonlarına doğru gelindiğinde Hititler yerlerini o dönem hızla bölgede büyümekte olan Friglere bırakmış.

O dönem Gordion adının verildiği bugünün Polatlı ve çevresinde Frig Krallığı uzunca yıllar boyunca hakimiyet kurmuş. Özellikle Kral Midas zamanında yani milattan önce 725-675 yılları arasında en parlak dönemini yaşamış bu güzeller güzeli şehir. Zaman biraz daha geçinde milattan önce 700’de Kafkaslardan gelen Kimmerler tarafından bu sefer de Frigler yok edilmiş. Yani Friglerin Hititlere yaptığını Kimmerler de Friglere yapmış.


Ya Sonra?

Sonra Lidyalılar gelmiş Ankara’ya ve milattan önce 7’nci yüzyılda başlayan bölgedeki hakimiyetleri tamı tamına 140 yıl sürmüş. Hayvancılıktan zeytinyağı üretimine, şaraptan tahıla kadar şehri geliştirmiş ve kültürel zenginliğini artırmış. Peki Medler ve Persler durur mu? Tabi ki hayır! Bu güzeller güzeli şehri almak için saldırıvermişler Lidyalılara. Sonrasında da Perslerin dönemi başlamış…

Milattan öncedeyiz hala. Milattan önce 547 yılından itibaren Anadolu topraklarına hakim olmaya başlayan Persler, Helenistik döneme de böylelikle son vermiş. Eski ismiyle Gordion ve Ankyra olarak iki bölge halinde anılan bugünün Ankara’sına daha sonra ise böylelikle Hattiler, Hititler, Frigler, Lidyalılar ve savaşçılıklarıyla bilinen Galatlar’ın hükmüne girmiş.

Bunca kaosun ardından Roma İmparatorluğu gelmiş bölgeye ve milattan önce 25 yılında Ankara’yı ele geçirmiş. Milattan sonra 395’te Roma İmparatorluğu ikiye bölününce Doğu Roma İmparatorluğu’nun topraklarına dahil olmuş Ankara da… Milattan sonra 654 yılına kadar Roma bırakmamış Ankara’yı. Tüm kültürel birikimini, entelektüel gelişimini aktarmış şehre. Sonra Müslüman Araplar gelmiş bölgeye ve almışlar Ankara’yı Doğu Roma’nın elinden.

833 ile 842 yılları arasında Abbasi Halifesi Mutasım ve Türk komutanı Afşin Ankara kentini kısa süreliğine ele geçirmiş. Ardından birkaç kere daha el değiştirse de şehrin hükümdarlığı, her seferinde Roma geri almış Ankara’yı. Ta ki Anadolu Selçuklu Devleti’nin gelişine kadar.


Selçuklu’dan Osmanlı’ya 

Kesin bir kaynak bulunmadığından, Artuk Bey veya Danişmend Gazi tarafından 1071 ile 1073 yılları arasında Ankara artık Türk toprakları haline gelmiştir. 12’nci ve 13’üncü yüzyıllarda ise Anadolu Selçuklu hükmetmeye başlar Ankara’ya. Sonrasında da önce bölgedeki Ahilere özerklik veren Selçuklu, daha sonrasında Osmanlı Devleti’ne bağlanmasını kabul eder şehrin.


Osmanlı’dan Türkiye’ye

Ankara, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemiyle birlikte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başkent ilan edilir. Sınırları çizilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin jeopolitik açıdan en korunaklı bölgesi olması, tarihi ve kültürel açıdan da bir hayli zengin olmasının neden olduğu bu süreçle birlikte Ankara yalnızca başkent olmaz Türkiye tarihinde; gazi meclisi ve binlerce yıllık tarihindeki topraklarıyla can olur Türkiye’ye…

Yorum Yap
GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler