Çalışırken Sessizlik Arayanlara Alternatif Öneriler: Ankara’daki Kütüphaneler - GeziBilen

Çalışırken Sessizlik Arayanlara Alternatif Öneriler: Ankara’daki Kütüphaneler

Çalışırken Sessizlik Arayanlara Alternatif Öneriler: Ankara’daki Kütüphaneler

Ankara üniversiteler şehri olarak da bilinmektedir. 19 üniversiteye sahip başkentte öğrenci ve araştırmacılar için çok önemli kütüphaneler bulunmaktadır. Bu kütüphanelere sadece Ankara’dan değil, ülkenin dört bir yanından talep vardır. Pek çok lisansüstü öğrenci, tez sürecinde Ankara’ya gelip özellikle Milli Kütüphane’nin arşivinden yararlanır. Bunun yanında sınavlara hazırlanmak için her yaştan insanın çalışma alanı olarak kütüphaneleri seçmesi de Ankara’da kütüphane kültürünün oluşması için önemli bir husus olmuştur. 


Çeşitli ilgi alanlarına göre çeşitli kütüphanelere ev sahipliği yapan Ankara’da aklınızda bulunması gereken kütüphaneleri sizler için derledik. İster sınavlara çalışın, ister araştırmalar yapın isterseniz sadece kütüphaneleri seven bir kitap kurdu olun, eminiz ki bu yazı çok işinize yarayacak. 


İLGİ ALANLARINA GÖRE ANKARA’DAKİ KÜTÜPHANELER


Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi



Cumhurbaşkanlığı tarafından kurulan Millet Kütüphanesi, “Türkiye’deki en büyük kütüphane” unvanına sahip. Kütüphane 125.000 m² alanda kuruludur ve 5.500 kişilik oturma alanı vardır. İnternet sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda 2.039.000 basılı kaynak, 13.294 adet basılı dergiye ait 1.999.633 sayı mevcuttur. Ayrıca, erişim sağlanan 67 adet veritabanı içeriğinde; 665.000 e-kitap, 7.000.000 elektronik tez ve 77.000’e yakın e-dergiye ait 209.000.000 makale, rapor vb. bulunmaktadır. 


3 ve 4 numaralı Araştırma Kütüphaneleri, Cihannüma Salonu ve 2. Kattaki okuma salonları 24 saat açık olan kütüphanede ihtiyacınıza göre diğer salonların kullanım saatleri internet sitesinde yazmaktadır. Kütüphane sadece pazar günleri 24:00’dan pazartesi günü 12:00’a kadar temizlik sebebiyle kapalıdır. 


Bilgisayarınız ile çalışabileceğiniz kütüphane ortamında, ihtiyacınız olan kaynaklara kolay bir şekilde erişebilirsiniz. Sıcak içeceklerin ve suyun ücretsiz olmasının yanında belirli saatlerde çorba ikramı da vardır. Ayrıca dışarıdan yemek sipariş edip yemek salonunda yiyebilirsiniz. Aracıyla gitmek isteyenler için de açık ve kapalı otoparklar mevcuttur. 


Milli Kütüphane




Ankara’da yaşayan veya öğrenciliğini bu şehirde yapan herkesin bir Milli Kütüphane anısı mutlaka vardır. Vize ve final zamanları yer bulmanın çok zor olduğu Milli Kütüphane, sanki Ankara’daki tek kütüphaneymiş gibi bir ilgi altındadır. Sadece üniversite sınavları değil, ülkedeki bütün sınavlara çalışmak için her gün düzenli olarak gelen ve kuyruklarda sıra bekleyen insanlar vardır. 


Bu sebepledir ki buraya okuma veya araştırma yapmaya gelmek bazen bir çile haline gelir. Yine de kimse kolay kolay Milli Kütüphane’den vazgeçemez. Saat 09:00 – 24:00 arasında açık olan kütüphane, sadece pazar günleri kapalıdır. Salonlarının doluluk oranını internet sitesinden görebilir, ona göre gidebilirsiniz. İçeriye üyeliksiz girilmez fakat hızlı bir şekilde gişeden üye olabilirsiniz. Kitapları bankodaki görevlilerden isteyeceğiniz için orada kitap fişi doldurmanız gereklidir. Eğer bordo bereli bir Milli Kütüphane üyesi iseniz bu fişlerden beş on tane çantaya atıp kütüphaneye gelmeden önce evde doldurabilirsiniz. İnternet sitesi üzerinden kütüphanedeki tüm eserlerin kaynakçasına ulaşabilirsiniz. 


Milli Kütüphane’yi Şubat 2022 rakamlarıyla aktaracak olursak internet sitesindeki bilgiler ışığında 1.170.363 basılı kitap, 27.464 el yazması kitap, 230.851 gazete ve dergi bulunmaktadır. Ayrıca taş plak dinlemek istiyorsanız da Milli Kütüphane’ye uğramanızı tavsiye ederiz.


Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi



Ülkedeki en iyi üniversite kütüphanelerinden biri olan Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, sunduğu imkanlar açısından ne kadar iyi olsa da sadece kendi öğrencilerine ve başka okulların lisansüstü öğrencilerine açık olması açısından herkese hitap etmemektedir. Bu şartları sağlıyorsanız kaynaklarından yararlanmak, araştırma yapmak ve ders çalışmak için kütüphaneyi kullanabilirsiniz. Kütüphane hafta içi 8:30-23:30 arası hafta sonu ise 09:00-23:30 arası açıktır.


Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi


Fotoğraf


Kızılay gibi merkezi bir konumda bulunması ve halk kütüphanesi olması açısından Ankaralı lise öğrencileri için çokça vakit geçirilmiş ve anılar biriktirilmiş olan Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi, İkinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın temsilcisi Paul Bonatz tarafından tasarlanmış bir binaya sahiptir. Bu açıdan tarihî bir dokusu vardır. Yaklaşık 600.000 esere ev sahipliği yapsa da Millet Kütüphanesi’nin kuruluşu ile bu eserlerin büyük bir çoğunluğu oraya taşınmıştır. Pazar günleri kapalı olan kütüphane, diğer günler 08:00–20:30 arası hizmet vermektedir. Tarihi ve konumunun ulaşılabilirliği açısından mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. 


CerModern Kütüphanesi


Resim


Modern sanat merkezi olan CerModern, sergileri ve sanatsal etkinlikleri ile Ankara’da modern sanatın nabzını tutuyor. Buraya çeşitli sanat etkinlikleri için gelebileceğiniz gibi gününüzü kütüphanesinde sanat hakkında araştırma yaparak da geçirebilirsiniz. “Ankara’ya yakışır bir sanat kütüphanesi” sloganına sahip olan Cermodern Kütüphanesi, sanat, sahne sanatları ve düşünsel alandaki eserlere ulaşabileceğiniz bir arşive sahiptir.


VEKAM Kütüphanesi


VEKAM - Koç Üniversitesi


Koç Üniversitesinin araştırma merkezlerinin, Ankara’daki şubesi olan VEKAM, bağ evinin alt katındaki kütüphanesi ile kent çalışmaları yapan araştırmacılar ve meraklıları için güzel bir koleksiyona sahip. Ankara hakkında yapılmış çalışmalara ve eserlere ulaşabileceğiniz bu kütüphane hafta içi 09:00 – 17:00 arası hizmet vermektedir. Randevulu sistemle çalışıldığı için çalışma amacıyla gidecekseniz önce VEKAM kütüphanesi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. 


Goethe Enstitüsü Kütüphanesi


Fotoğraf


Almanca kaynakları ile zengin bir arşiv sunan Goethe Enstitüsü, Almanca öğrenme sürecinizde size çok yardımcı olacak. Yazılı metinlerin yanında sesli kaynaklara da ulaşarak Almanca’yı dinleyerek de öğrenme fırsatınız olacak. Atatürk Bulvarı’nda yer alan kütüphane, önünden mutlaka geçtiğiniz ve sakin duruşu ile merakınızı cezbetmiş bir yer olabilir. Artık içine girerek çalışabileceğinizi de öğrendiğiniz Goethe Enstitüsü, Ankara’da Alman kültürünü yakından tanıyacağınız ve etkinliklerine de katılabileceğiniz bir ortam sunmaktadır.


Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi ve Türk Dil Kurumu Kütüphanesi



Türk Tarih Kurumu binasında yer alan Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi, tarih alanında çalışan pek çok öğrencinin kaynak erişimine ulaşabildiği bir koleksiyona sahiptir. Yazma eserler de bulunan olan kütüphane 09:00-17:30 arasında hizmet vermektedir. Çalışabileceğiniz bir salonu ve fotokopi imkanı da bulunmaktadır. 


Türk Dil Kurumu Kütüphanesi ise yine kurumun içerisinde yer alan bir çalışma alanıyla eser erişimine açık bir arşive sahiptir. Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkoloji alanında çalışıyorsanız bu kütüphanede ulaşabileceğiniz yazma eserleri, tezleri ve diğer çalışmaları bulabilirsiniz. Kütüphane 09:00 – 18:00 arasında açıktır. İki kütüphane de hafta sonları kapalıdır.


TBMM Kütüphanesi



Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesi, Osmanlı zamanında kurulan meclislerden bugüne değin varlığını sürdürmektedir. 1916 yılında Meclis-i Mebusan içinde kurulan kütüphane, 1920 yılında açılan TBMM için de öncelikli olarak resmi bir şekilde kurulmuştur. Kütüphaneye Genel Kurul Toplantısı olmadığı zamanlarda hafta içi mesai saatlerinde önceden izin alarak gidebilirsiniz. Meclisin tatil olduğu zamanlarda da açık olan kütüphane sadece hafta sonu kapalıdır. Kütüphane sadece meclis çalışanlarına açık olsa da diğer kütüphanelerde bulunmamak kaydıyla ulaşmak istediğiniz esere başvuruda bulunarak erişebilirsiniz. Yaklaşık 400.000 esere sahip olan kütüphane gazete arşivleri ve yazma eserlere de sahip.


Bonus: Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi



Türkiye’nin ilk çocuk kütüphanesi olan Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi, çocuklarınızın iyi vakit geçirmesi ve okuma alışkanlığı kazanması açısından önem kazanıyor. Çocuklar burada aileleri ile birlikte vakit geçirebiliyor ve 0 – 16 yaş aralığındaki çocuklara özel kitapları barındırıyor. İki katlı bir binada kurulan bu kütüphane 1985 yılında Hamdullah Suphi Kenanoğlu tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlanmıştır. Çocukları çok seven fakat çocuk sahibi olamamış Kenanoğlu çifti, yaşadıkları evi bir çocuk kütüphanesine çevirmişlerdir. 


Kütüphane 20.000 kitabıyla pazar günleri hariç saat 08:00 – 17:00 arası hizmet vermektedir. Üyelik alarak kitapları emanet olarak da alabilirsiniz.

Ankara’da her yaşa ve her zevke uygun bir kütüphane bulmak mümkündür. İster akademik bir çalışma için arşivlerde kaybolarak ister sessizce çalışmak için isterseniz de Jack London’ın meşhur Martin Eden karakteri gibi kültürünüzü arttırmak için kütüphanelerde saatlerinizi geçirebilirsiniz. Keyifli bir çalışma süreci diliyoruz.


Yazan: Selin Hızarcı


Yorumlar

  • muratball
    23.03.2023 08:33

    Milli Kütüphane kocaman bir yer her türlü aradığınız kitapı bulabilirsiniz.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler