Çalışırken Sessizlik Arayanlara Alternatif Öneriler: Ankara’daki Kütüphaneler
İçindekiler
Ankara üniversiteler şehri olarak da bilinmektedir. 19 üniversiteye sahip başkentte öğrenci ve araştırmacılar için çok önemli kütüphaneler bulunmaktadır. Bu kütüphanelere sadece Ankara’dan değil, ülkenin dört bir yanından talep vardır. Pek çok lisansüstü öğrenci, tez sürecinde Ankara’ya gelip özellikle Milli Kütüphane’nin arşivinden yararlanır. Bunun yanında sınavlara hazırlanmak için her yaştan insanın çalışma alanı olarak kütüphaneleri seçmesi de Ankara’da kütüphane kültürünün oluşması için önemli bir husus olmuştur.
Çeşitli ilgi alanlarına göre çeşitli kütüphanelere ev sahipliği yapan Ankara’da aklınızda bulunması gereken kütüphaneleri sizler için derledik. İster sınavlara çalışın, ister araştırmalar yapın isterseniz sadece kütüphaneleri seven bir kitap kurdu olun, eminiz ki bu yazı çok işinize yarayacak.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi
Cumhurbaşkanlığı tarafından kurulan Millet Kütüphanesi, “Türkiye’deki en büyük kütüphane” unvanına sahip. Kütüphane 125.000 m² alanda kuruludur ve 5.500 kişilik oturma alanı vardır. İnternet sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda 2.039.000 basılı kaynak, 13.294 adet basılı dergiye ait 1.999.633 sayı mevcuttur. Ayrıca, erişim sağlanan 67 adet veritabanı içeriğinde; 665.000 e-kitap, 7.000.000 elektronik tez ve 77.000’e yakın e-dergiye ait 209.000.000 makale, rapor vb. bulunmaktadır.
Bilgisayarınız ile çalışabileceğiniz kütüphane ortamında, ihtiyacınız olan kaynaklara kolay bir şekilde erişebilirsiniz. Sıcak içeceklerin ve suyun ücretsiz olmasının yanında belirli saatlerde çorba ikramı da vardır. Ayrıca dışarıdan yemek sipariş edip yemek salonunda yiyebilirsiniz. Aracıyla gitmek isteyenler için de açık ve kapalı otoparklar mevcuttur.
Kütüphanenin Ziyaret ve Kullanılma Saatleri: 24 saat açık. Sadece pazar günleri 24:00'dan pazartesi günü 12:00’a kadar kapalıdır.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ne Nasıl Gidilir?
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Adres: Gazi, Cumhurbaşkanlığı Blv, 06560 Yenimahalle/Ankara
Milli Kütüphane
Ankara’da yaşayan veya öğrenciliğini bu şehirde yapan herkesin bir Milli Kütüphane anısı mutlaka vardır. Vize ve final zamanları yer bulmanın çok zor olduğu Milli Kütüphane, sanki Ankara’daki tek kütüphaneymiş gibi bir ilgi altındadır. Sadece üniversite sınavları değil, ülkedeki bütün sınavlara çalışmak için her gün düzenli olarak gelen ve kuyruklarda sıra bekleyen insanlar vardır.
Bu sebepledir ki buraya okuma veya araştırma yapmaya gelmek bazen bir çile haline gelir. Yine de kimse kolay kolay Milli Kütüphane’den vazgeçemez. İçeriye üyeliksiz girilmez fakat hızlı bir şekilde gişeden üye olabilirsiniz. Kitapları bankodaki görevlilerden isteyeceğiniz için orada kitap fişi doldurmanız gereklidir. Eğer bordo bereli bir Milli Kütüphane üyesi iseniz bu fişlerden beş on tane çantaya atıp kütüphaneye gelmeden önce evde doldurabilirsiniz. İnternet sitesi üzerinden kütüphanedeki tüm eserlerin kaynakçasına ulaşabilirsiniz.
Milli Kütüphane’yi Şubat 2022 rakamlarıyla aktaracak olursak internet sitesindeki bilgiler ışığında 1.170.363 basılı kitap, 27.464 el yazması kitap, 230.851 gazete ve dergi bulunmaktadır. Ayrıca taş plak dinlemek istiyorsanız da Milli Kütüphane’ye uğramanızı tavsiye ederiz.
Kütüphanenin Ziyaret ve Kullanılma Saatleri: Hafta içi ve cumartesi günleri 09:00 - 24:00 saatleri arasında açık. Pazar günleri kapalı.
Milli Kütüphane'ye Nasıl Gidilir?
Milli Kütüphane Adres: Bahçelievler, İsmet İnönü Blv. No:4, 06490 Çankaya/Ankara
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi
Ülkedeki en iyi üniversite kütüphanelerinden biri olan Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, sunduğu imkanlar açısından ne kadar iyi olsa da sadece kendi öğrencilerine ve başka okulların lisansüstü öğrencilerine açık olması açısından herkese hitap etmemektedir. Bu şartları sağlıyorsanız kaynaklarından yararlanmak, araştırma yapmak ve ders çalışmak için kütüphaneyi kullanabilirsiniz.
Kütüphanenin Ziyaret ve Kullanılma Saatleri: Hafta içi 08:30 - 23:30, hafta sonu 09:00 - 23:30 saatleri arasında açık.
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi'ne Nasıl Gidilir?
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Adres: Üniversiteler, Bilkent University Main Campus Library, 06800 Çankaya/Ankara
Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi
Kızılay gibi merkezi bir konumda bulunması ve halk kütüphanesi olması açısından Ankaralı lise öğrencileri için çokça vakit geçirilmiş ve anılar biriktirilmiş olan Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi, İkinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın temsilcisi Paul Bonatz tarafından tasarlanmış bir binaya sahiptir. Bu açıdan tarihî bir dokusu vardır. Yaklaşık 600.000 esere ev sahipliği yapsa da Millet Kütüphanesi’nin kuruluşu ile bu eserlerin büyük bir çoğunluğu oraya taşınmıştır. Tarihi ve konumunun ulaşılabilirliği açısından mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
Kütüphanenin Ziyaret ve Kullanılma Saatleri: Hafta içi ve cumartesi günleri 08:00 - 20:30 saatleri arasında açık. Pazar günleri kapalı.
Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi'ne Nasıl Gidilir?
Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi Adres: Namık Kemal, Kumrular Cd. No:3, 06650 Çankaya/Ankara
CerModern Kütüphanesi
Modern sanat merkezi olan CerModern, sergileri ve sanatsal etkinlikleri ile Ankara’da modern sanatın nabzını tutuyor. Buraya çeşitli sanat etkinlikleri için gelebileceğiniz gibi gününüzü kütüphanesinde sanat hakkında araştırma yaparak da geçirebilirsiniz. “Ankara’ya yakışır bir sanat kütüphanesi” sloganına sahip olan Cermodern Kütüphanesi, sanat, sahne sanatları ve düşünsel alandaki eserlere ulaşabileceğiniz bir arşive sahiptir.
Kütüphanenin Ziyaret ve Kullanılma Saatleri: Hafta içi 10.00 - 18.00 saatleri arasında açıktır.
Cer Modern Kütüphanesi'ne Nasıl Gidilir?
Cer Modern Kütüphanesi Adres: Sağlık, Sıhhıye Kavşağı No:13, 06430 Çankaya/Ankara
VEKAM Kütüphanesi
Koç Üniversitesinin araştırma merkezlerinin, Ankara’daki şubesi olan VEKAM, bağ evinin alt katındaki kütüphanesi ile kent çalışmaları yapan araştırmacılar ve meraklıları için güzel bir koleksiyona sahip. Ankara hakkında yapılmış çalışmalara ve eserlere ulaşabileceğiniz bu kütüphane randevulu sistemle çalışmaktadır. Çalışma amacıyla gidecekseniz önce VEKAM kütüphanesi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Kütüphanenin Ziyaret ve Kullanılma Saatleri: Hafta içi 09:00 - 17:00 saatleri arasında açık, randevu ile çalışmaktadır.
Vekam Kütüphanesi'ne Nasıl Gidilir?
Vekam Kütüphanesi Adres: Pınarbaşı, Şht. Hakan Turan Cd. No: 9, 06280 Keçiören/Ankara
Goethe Enstitüsü Kütüphanesi
Almanca kaynakları ile zengin bir arşiv sunan Goethe Enstitüsü, Almanca öğrenme sürecinizde size çok yardımcı olacak. Yazılı metinlerin yanında sesli kaynaklara da ulaşarak Almanca’yı dinleyerek de öğrenme fırsatınız olacak. Atatürk Bulvarı’nda yer alan kütüphane, önünden mutlaka geçtiğiniz ve sakin duruşu ile merakınızı cezbetmiş bir yer olabilir. Artık içine girerek çalışabileceğinizi de öğrendiğiniz Goethe Enstitüsü, Ankara’da Alman kültürünü yakından tanıyacağınız ve etkinliklerine de katılabileceğiniz bir ortam sunmaktadır.
Kütüphanenin Ziyaret ve Kullanılma Saatleri: Çalışma saatleri için enstitü ile iletişime geçilmesi önerilir.
Goethe Enstitüsü Kütüphanesi'ne Nasıl Gidilir?
Goethe Enstitüsü Kütüphanesi Adres: Meşrutiyet, Atatürk Blv No: 131, 06420 Çankaya/Ankara
Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi ve Türk Dil Kurumu Kütüphanesi
Türk Tarih Kurumu binasında yer alan Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi, tarih alanında çalışan pek çok öğrencinin kaynak erişimine ulaşabildiği bir koleksiyona sahiptir. Yazma eserler de bulunan kütüphane çalışabileceğiniz bir salonu ve fotokopi imkanı da bulunmaktadır.
Türk Dil Kurumu Kütüphanesi ise yine kurumun içerisinde yer alan bir çalışma alanıyla eser erişimine açık bir arşive sahiptir. Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkoloji alanında çalışıyorsanız bu kütüphanede ulaşabileceğiniz yazma eserleri, tezleri ve diğer çalışmaları bulabilirsiniz.
Kütüphanenin Ziyaret ve Kullanılma Saatleri: Hafta içi 09:00 - 17:30 saatleri arasında açık. Hafta sonu kapalı. Hafta içi 09:00 - 18:00 saatleri arasında açık. Hafta sonu kapalı.
Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi ve Türk Dil Kurumu Kütüphanesi'ne Nasıl Gidilir?
Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi ve Türk Dil Kurumu Kütüphanesi Adres: Hacettepe, Kızılay Sk. No:4, 06230, 06230 Altındağ/Ankara
TBMM Kütüphanesi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesi, Osmanlı zamanında kurulan meclislerden bugüne değin varlığını sürdürmektedir. 1916 yılında Meclis-i Mebusan içinde kurulan kütüphane, 1920 yılında açılan TBMM için de öncelikli olarak resmi bir şekilde kurulmuştur. Kütüphaneye Genel Kurul Toplantısı olmadığı zamanlarda hafta içi mesai saatlerinde önceden izin alarak gidebilirsiniz. Meclisin tatil olduğu zamanlarda da açık olan kütüphane sadece hafta sonu kapalıdır. Kütüphane sadece meclis çalışanlarına açık olsa da diğer kütüphanelerde bulunmamak kaydıyla ulaşmak istediğiniz esere başvuruda bulunarak erişebilirsiniz.
Kütüphanenin Ziyaret ve Kullanılma Saatleri: Hafta içi mesai saatlerinde açık, hafta sonu kapalı.
TBMM Kütüphanesi'ne Nasıl Gidilir?
TBMM Kütüphanesi Adres: Devlet, Atatürk Bulv., 06420 Çankaya/Ankara
Bonus: Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi
Türkiye’nin ilk çocuk kütüphanesi olan Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi, çocuklarınızın iyi vakit geçirmesi ve okuma alışkanlığı kazanması açısından önem kazanıyor. Çocuklar burada aileleri ile birlikte vakit geçirebiliyor ve 0 – 16 yaş aralığındaki çocuklara özel kitapları barındırıyor. İki katlı bir binada kurulan bu kütüphane 1985 yılında Hamdullah Suphi Kenanoğlu tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlanmıştır. Çocukları çok seven fakat çocuk sahibi olamamış Kenanoğlu çifti, yaşadıkları evi bir çocuk kütüphanesine çevirmişlerdir.
Kütüphanenin Ziyaret ve Kullanılma Saatleri: Pazar günleri hariç 08:00 - 17:00 saatleri arasında açık.
Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi'ne Nasıl Gidilir?
Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi Adres: 100. Yıl, Nenehatun Cd No:57, 06700 Çankaya/Ankara
Yazan: Selin Hızarcı