00:00
00:00
Kızılkoyun Nekropolü
16.03.2024 15:56
Son yıllarda tarihin başladığı yer olduğu kanıtlanan Şanlıurfa’nın milattan önce 4’üncü yüzyıldan günümüze ulaşan mezarlarının gizemi, görenlerde hayranlık yaratır.
Günümüzde mezarlık ya da kabristan dediğimiz yerlere ‘Ölü Şehir’ der Romalılar… Nekropol ise ‘Ölü Şehir’ anlamında kullanılan bir kelime olarak bugüne kadar gelir ve Kızılkaya Mezarları için de kullanılır.
2014 yılında Şanlıurfa Müze Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği denetimin Çevre Düzenleme Projesi kapsamında ortaya çıkartılan Kızılkoyun Nekropolü, Hristiyanlık dininin tarihi ve eski dönem Anadolu gelenekleri açısından önemli bir yere sahiptir. Roma dönemi askerlerinin betimlendiği kabartmalardan ve heykellerden oluşan lahitlerle dolu olan yer, 3’üncü ve 4’üncü yüzyıldan kalma yapılardan oluşur.
Müze Müdürlüğünce keşfedilen ve bölgenin tipik taşı kalkerden yapılan kaya mezarları, içerisindeki heykel ve kabartmalarla birlikte 2014 yılının ikinci yarısından beri koruma altındadır. Kare planlı lahitlerle dolu olan Kızılkoyun Nekropolü, Anadolu tarihçileri açısından da büyük önem taşır. Binlerce yıl öncesindeki dini ritüel, gelenek ve ölümden sonraki hayata dair bilgiler veren mekandaki mezarlar bugüne ışık tutar. Şanlıurfa ziyaretçilerinin görmeden dönmediği yerler listesinin başında gelen Kızılkoyun Nekropolü, tüm antik Hristiyanlık öğretilerini mistik bir dille bugüne fısıldar.
Yorumlar