00:00
00:00
Gürcütepe
05.04.2024 21:47
Şanlıurfa’nın gözbebeği Harran Ovası’ndaki Gürcütepe, turistik öneme sahip bölgedeki eski bir yerleşim yeri. Günümüzde höyük olarak görülebilen Gürcütepe’de, incelenebilen dört adet tepelik alan mevcut.
Toplamda 1 km alanda bulunan söz konusu höyüklerden Gürcütepe II, 6 metre yüksekliğe sahip ve 200 metre çapında geniş bir alanı kaplıyor. Genel itibarıyla arkeolojik kazı çalışmalarının sürdürüldüğü bölgede çeşitli tabakalar halinde milattan önce 8000-4500 yılları arasına tarihlenen balçık evler açığa çıkmış durumda. Bu evler, insanlık tarihinin avcı-toplayıcı yaşayıştan yerleşik hayata geçişine işaret eden ilk izler arasında ve arkeolojik öneme sahip.
Geneli itibariyle evlerin duvarları ve temel yerleşik düzen özellikleri, binlerce yıllık bu bölgede görülebilecek temel unsur. Bölgedeki kazı çalışmalarında çıkarılan bir tarım aleti olan orak en önemli parça. Ayrıca cam şişeler, hayvan kemikleri ve seramikler de bulunmuş.
Flora ve faunanın çeşitliliği dikkat çekici; örneğin Göbeklitepe’de dahi olmayan kültür bitkilerine Gürcütepe’de rastlandı. Ek olarak yabani domuz, tilki, yabani öküz gibi türlere ait tamamen ‘yabani’ hayata dair fosiller görüldü.
Mevcut bulgular, bölgede hayvancılıkla uğraşılmadığını gözler önüne seriyor. Yine bölgedeki katmanlar incelendiğinde daha yakın zamana, Antik döneme ilişkin bulgular da ortaya çıkarılmış halde.
Yorumlar
acelyaabasar
02.11.2022 08:18Boş bir yer gibi görünüyor ama tepenin altında ilk neolitik çağa ait göz kamaştırıcı bir yapılar bütünü olduğunu bilirseniz pek boş gibi görünmez 😂😅