00:00
00:00
Gemile Adası
25.01.2024 12:12
Muğla’da yer alan ve sıklıkla ziyaret edilen Gemile Adası, Orta Çağ’da ‘Smybola’ şeklinde bilinir. Günümüzde ise bazı kaynaklarda ‘Aya Nikola Adası’ şeklinde de geçebilir.
Ölüdeniz’in yer aldığı havza ile iç içe olan ada, milattan sonra 5’inci yüzyılda bilhassa önemli bir itibara kavuşur. Din odakları yerleşimlerin bu dönemde yoğunlaşması, bu durumda etkili olur. O dönemlerde özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin ticaret gemileri için burası uğrak bir nokta olur. Denizciler sefere çıkmadan önce bu adaya mutlak suretle uğrar ve burada dua ederler. Bölge uzunca bir süre hac merkezi olarak kabul görür. Gemile Adası’nda kilise ve şapellerin haricinde din eğitimi sunan okullar da açılır. Adanın isminin nereden geldiğine dair farklı rivayetler dolaşır.
1990’ların başından bu yana bu alanda gerçekleştirilen yüzey araştırmaları adaya dair pek çok bilgiyi ortaya çıkarır. Bu çalışmalardaki bilgilere göre bölge içinde toplamda 11 adet kilisenin yer aldığı saptanır. Bu 11 kilisenin dört tanesi ise doğrudan Gemile Adası’nın içindedir. Kiliselerin tamamı bazilika tipidir. Bu dini mekanların haricinde çalışan insanlara ait ufak barınaklar da yer alır. Ada büyük ölçüde kayalık bir yapıdan oluştuğu için ev ve benzer yapıların temelleri de kayaların oyulması neticesinde oluşur. Gemiler Adası’nın 7’inci yüzyılda gerçekleşen Arap istilasından sonra terk edildiği aktarılır.
Gemile Adası ile Fethiye arasında yaklaşık 9 kilometrelik bir mesafe vardır. Gemile Koyu üzerinden deniz yolu ile adaya ulaşmak mümkündür. Burada düzenli olarak hareket eden tekneler ya da günübirlik mavi turlar, hizmet için hazırdır. Adaya uğramasanız dahi, Kayaköy üzerinden gittiğiniz zaman gördüğünüz manzara oldukça etkileyicidir. Gemile Adası bugün itibarıyla bir ören yeri olarak geçer.
Yorumlar