Selçuklu Sultanları Türbesi

Selçuklu Sultanları Türbesi

Selçuklu Sultanları Türbesi

Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarlarının ebedi istirahat noktasındayız. 12’nci yüzyılın başlarında II. Kılıç Arslan’ın yaptırdığı türbe, geçmiş dönem Türk hükümdarlarına hala ev sahipliği yapar. Klasik Selçuklu mimari dönemine ait olan eser, Alaaddin Camii yapılaşmasına dahil haldedir. Anadolu Selçuklu Devleti sultanlarının pek çoğunun kabrini barındıran türbe, 1156-1192 yılları arasında hükümdarlık yapmış II. Kılıç Arslan tarafından yaptırılır. Devletinin ilk sikke basımını da gerçekleştiren II. Kılıç Arslan, tahtta kaldığı süre boyunca Selçukluların ilerlemesinde büyük katkı sağlamış bir siyaset ve devlet adamıdır. Mimari özelliklerine bakıldığında kesme taşlardan 10 yüze sahip bir prizma şeklinde olan türbenin kubbesi de yine 10 köşeye sahip bir külah formundadır. Abdulgaffar oğlu Yusuf’un mimarlığını yaptığı eser, aradan geçen 800’ü aşkın yıla rağmen sapasağlam ayaktadır. Türbenin içi incelendiğinde Selçuklu mimarisinin önemli özelliklerinden niş ve çini kullanımı göze çarpar. Dikey nişler kubbeye kadar uzanarak kaşiflerini ihtişamıyla etkiler. Türbenin iç kısmında ayrıca çini süsleme sanatıyla yapılmış sandukalar da vardır. Zamanla bozularak tahrip olan sandukaların üzerindeki çiniler 2006 yılında onarılır. Tarihçilerin ve arkeologların çalışmalarından anlaşılır ki Selçuklu Sultanları Türbesi’nde tam sekiz adet sultan mezarı yer alır. Her sultan mezarı için bir sanduka yer alan türbede I. Mesud, I. Alaaddin Keykubat, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, II. Kılıç Arslan, II. Rükneddin Süleyman, II. Gıyaseddin Keyhüsrev, III. Gıyaseddin Keyhüsrev ve IV. Kılıç Arslan’ın kabirleri yer alır.

Selçuklu Sultanları TürbesiSelçuklu Sultanları TürbesiSelçuklu Sultanları Türbesi

Yorumlar

  • aslidemirr
    20.10.2022 06:25

    Devletlü sultanlarımızın medfun olduğu türbe. Restorasyon bitmiş. Biz pazar günü gitmiştik türbe cuma günleri açılıyormuş sanırım ama giriş kısmına bir cam yapmışlar giremezseniz de içeriyi görebiliyorsunuz.

GeziBilen

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimize ışık tutarak; ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak bizi sizlerle buluşturan temel amacımızdır.

GeziBilen Logo
Google Play Badge
AppStore Badge
AppGallery Badge
İletişim

0 (212) 274 2121

merhaba@gezibilen.com

Balmumcu Mah, Bestekar Şevkibey Sk, No:26 Beşiktaş-İstanbul

  • GeziBilen Gezi Noktaları2.500 gezi noktası

    2.500 noktayı keşfetmeye hazır mısınız?

  • GeziBilen Ülkeler4 Farklı Dil Seçeneği

    Tüm yazılı ve sesli içerikler Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça

  • GeziBilen Rotalar185 Tematik Rota

    Her şehir için özel hazırlanmış onlarca tematik rota

Diğer İçerikler