Yılanlı Sütun
07.06.2024 01:00
İstanbul’un simge lokasyonlarından Sultanahmet Meydanı’nda diğer adı At Meydanı olan Antik Hipodrom’da bulunan Yılanlı Sütun, büyük bir savaşta elde edilen zafer anısına yaptırıldı.
Milattan önce 479’da Persler’e karşı birleşerek yüz binlerce askerin öldüğü Platea Savaşı’nı kazanan Yunan şehirleri anısına, Yunanistan’daki Parnasos Dağı yamacında, Delfi’de bulunan Apollo Tapınağı’na dikilmişti. Sütunun kıvrımları boyunca 31 Yunan şehrinin isimleri yazılı.
İstanbul’a ise Bizans İmparatorlu Konstantin’in getirttiği düşünülüyor. Şehrin kurulmasının ardından büyülü güçleri olduğu düşünülerek yılan, akrep, böcek gibi zararlı hayvanların sayılarının hızla artması nedeniyle getirtildiğine inanılıyor. Yani toplamda hem Yunanistan hem İstanbul’da uzun asırlar boyu kaldı ve 2 bin 500 yılı aşkın geçmişe sahip.
İçi boş olan ve Pers askerlerinin kalkanlarının eritilmesi ile yapılan bronz sütun, birbirine dolanmış haldeki üç piton yılanının tasviri şeklindedir. Yılanların kafasının sadece biri bulunabildi, o da İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Çağlar Boyu İstanbul Sergi Salonu’nda sergileniyor. Toplamda 29 boğumu, yani takribi 5 metrelik kısmı günümüze kadar ulaşmış halde, üst ve alt kısımlarında kırıkları mevcut. Kırıkların büyük kısmının, taşınması ve yerleştirilmesi sırasında olma ihtimali yüksektir. Bu arada şehirde de bir kez taşındığı kaydediliyor, şu anki yerinden önce Ayasofya’nın avlusundaydı.
Yunanistan’daki ilk halinde 1,5 metre yükseklikteki bir de altın kazan vardı, toplam uzunluğunun ise 8 metreyi bulduğu sanılıyor. Bu kazanda söndürülmeyen bir ateş yanardı. Söz konusu kazan, binlerce yıl öncesindeki çeşitli masrafların karşılanması amacıyla eritildi. Yılanlı Sütun, Sultanahmet Meydanı’nda, yakınındaki birçok tarihi değerle birlikte ziyaretinizi bekliyor.
Yorumlar
huseyinatess
02.08.2022 10:54İstanbul daki görülmesi gereken yerlerden biri. Yılanların kafaları zamanla ve yagmalardan kopmuş sadece birbirine dolanmış 3 yılan gövdesi var.