
Yerebatan Sarnıcı
21.06.2024 22:32
Sarnıçlar, binlerce yıl öncesinde yağmur ya da yakındaki kaynaklardan kemerlerle taşınan sulardan faydalanmak amacıyla inşa edilen yapılardı. Bu türdeki yapıların Bizans İmparatorluğu zamanından kalma bazı örnekleri günümüzde İstanbul’da ziyaret edilebiliyor. Yerebatan Sarnıcı, yapı türünün en ilginç örneklerindendir. Fatih ilçesinde Sultanahmet Meydanı yakınında konumlanır.
Bir mühendislik dehası şeklinde yorumlanan Yerebatan Sarnıcı’nın bulunduğu yerdeki daha küçük bir sarnıcın yerine inşa edildiği sanılıyor. Yapılış tarihi ise 532. Dönemin İmparatoru Justinianos tarafından yakınındaki Büyük Saray’ın su ihtiyacının karşılanması amacıyla yaptırılmış. Toplamda 9 bin 800 metrekare alana kurulu sarnıç, şehrin kuzeyindeki Belgrat Ormanları’ndan Bozdoğan Kemeri üzerinden getirilen suyun depolanmasını esas alıyordu. Günümüzde orijinal genişliğinin yaklaşık 3’te 2’lik kısmı görülebilir durumda. Diğer bölümleri ise kapalı.
Yeraltı sarnıcının şehrin 1453’teki fethi sonrası Osmanlı yönetimi esnasındaki durumu ise oldukça ilginç. 1500’lerin ortalarına kadar böyle bir yapının varlığından dahi haberdar olunmuyor. Varlığı tesadüfen ortaya çıkıyor. Belirli saatler dahilinde ziyaret edilebilen Yerebatan Sarnıcı, klasik müzik eşliğinde sizi karşılıyor. Her biri 8 metre yüksekliğe sahip 336 sütunla destekli tavanından akan su damlalarının sesiyle karışan müzik ezgileri, ambiyansa değer katıyor. Dilek havuzu adı verilen bölüme bozuk para atılması gibi ritüel temelli alışkanlıklar da var. Aydınlatma öğeleriyle dikkat çeken Yerebatan Sarnıcı, büyüklüğü ve çarpıcı görselliği ile ziyaretinizi bekliyor.
Galeri



