Şişli Hamidiye Saat Kulesi ve Şişli Etfal Hastanesi
05.01.2024 09:08
İstanbul Şişli ilçesi, şehirdeki Osmanlı döneminden kalan az sayıda saat kulesinden birine ev sahipliği yapar. Şişli Hamidiye Saat Kulesi adıyla II. Abdülhamid'in emriyle 1907’de inşa edilen yapı; 1899 tarihli, zamanının Hamidiye Etfal, günümüzün Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde yer alır. Hastaneye giriş ve çıkışlar ise saat kulesinin iki yanından devam eden yollardan gerçekleşir.
Etfal, Osmanlıca “küçük çocuk” anlamına gelmektedir. Şişli Etfal de esasında çocuklara yönelik bir hastane olarak inşa edilir ve bu sebeple “etfal” ismini alır. Bugün her yaş grubuna hizmet veren hastanenin bahçesindeki saat kulesi, 20’nci yüzyılın başında temelde vatandaşların namaz kıldığı bir mescit ile bütünlük taşıyan bir mekan olarak bilinirdi.
Saat kulesinin kubbe şeklindeki çatısı, mermer cephesi ve yarım aks kadar dışarı alınmış kule kısmı dikkat çeker. Bu sayede daha geniş bir iç mekan elde edilmiştir. Ayrıca saat kulesi, Raimondo D'Aronco tarafından tasarlanıp, hastanenin Başmimarı Mahmud Şükrü Bey'in de katkılarıyla F. Pellini tarafından yapılır.
20 metreye yakın yüksekliğe sahip olan saat kulesi, alttan desteklenen ve balkon-şerefe denen bölümle çevrelenir. Hatta kuledeki ilk saatin üzerindeki rakamların geceleri aydınlandığı ve oldukça güzel olduğu kayıtlarda geçer.
Öte yandan bu hastane, Osmanlı’nın ilk çocuk hastanesidir. 1899’da II. Abdülhamit’in, sekiz aylık kızı Hatice Sultan'ı difteriden kaybetmesi üzerine; kızının anısını yaşatmak için yaptırılır. Bu nedenle ilk olarak “Hamidiye Etfal Hastanesi” adını alan yapı, daha sonra “Osmanlı Etfal Hastanes”; 1922’de ise “Şişli Etfal Hastanesi” olarak anılır.
Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan bu hastane, tarihi boyunca tıp alanındaki pek çok gelişmeye öncülük eder. Tarihimizdeki ilk çocuk hastanesi olduğu pek çok kişi tarafından bilinmese de İstanbul’un tarihsel kimliğini oluşturan eserlerden biridir.
Yorumlar