Silivri Fatih Camii
01.02.2023 08:36
Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u fethetmesi ardından pek çok kilise camiye çevrilmiş; bugün Silivri’de Fatih Camii olarak faaliyet gösteren ibadethane de bu camilerden biri olarak tarihe geçmiştir.
İlkin bir kilise olarak yapılan Silivri Fatih Camii, camiye çevrilmeden evvel Alexios Apokaukos Kilisesi’dir. Bir rivayete göre ise Osmanlı’nın İstanbul’u fethi ardından camiye dönüştürülürken Fatih değil, fethi vurgulamak için “Fethiye Camii” ismini alır. Ancak cami günümüzdeki kayıtlarda Fatih ismiyle anılır.
Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de kendine yer bulan cami, burada Hünkar Camii ismiyle anılmaktadır. Öte yandan yine kayıtlarda geçtiğine göre caminin tüm bakım ve onarım çalışmaları Müslüman halkın aralarında para toplamasıyla yapılır ancak halk kale ve çevresini terk edip sahil şeridine doğru taşınınca cami uzun süre bakımsız kalır.
1912 ile 1913 yıllarındaki Balkan Harbi, 1914-1918 yıllarındaki I. Dünya Savaşı ve akabindeki Yunan işgali yıllarında Silivri Fatih Camii bakımsız ve terk edilmiş olarak zamana yenik düşmeye başlar. İşgal dönemleri bittikten sonra ise önce bir kiliseye, ardındansa yeniden camiye çevrilen yapı, bakımsızlıktan iyice harap olunca yıkılmış; yerine ise bugünkü Silivri Fatih Camii yapılmıştır. İnşası 1980 yılında tamamlanan cami, bugün ibadete açıktır.
Yorumlar