Şemsi Ahmet Paşa Camii ve Türbesi
01.06.2024 18:36
İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki Üsküdar ilçesinde bulunan külliyenin merkezini oluşturan Şemsi Ahmet Paşa Camii ve yakındaki türbe, bölgenin tarihi öneme sahip değerleri arasındadır. Osmanlı külliyeleri için olmazsa olmazlar arasındaki cami ve türbe, günümüze oldukça iyi durumda ulaşmıştır.
Sade mimarisi ile kendine has yere sahip olan Şemsi Ahmet Paşa Camii’nin yanı başındaki dikdörtgen planlı Şemsi Ahmet Paşa Türbesi’nin inşası 1580’de tamamlanmıştır. Klasik Osmanlı türbelerindendir. Yuvarlak kemere sahip kapısı ve ayna tonozla örtülü çatısı dikkat çeker. Kapı üzerindeki kitabenin 1900’lü yılların ilk yarısında tamir edilemeyecek şekilde kırıldığı kaydedilir. Türbede sadece Şemsi Ahmet Paşa’nın kabri vardır. 1940’da kapsamlı şekilde yenilendiği bilinir.
Şemsi Ahmet Paşa, iki ardışık Osmanlı Padişahı II. Selim ve III. Murat dönemlerinde vezirlik yapmış, Anadolu ve Rumeli Beylerbeyliği gibi önemli görevler üstlenmiş kıymetli bir devlet adamıydı. 1580’deki ölümünden kısa süre önce yapımına başlanan Şemsi Ahmet Paşa Külliyesi’nde cami ve türbenin yanı sıra eğitim esaslı yapılar olan birer medrese ve sıbyan mektebi de vardı.
Yorumlar
muratty
17.11.2022 09:07Üsküdar’da sahile sıfır çok büyük olmayan fakat çok güzel bir camii görüyorsanız bu Şemsi ahmet paşa camiidir. Mimar Sinan tarağından yapılan bu camii namı diğer kuşkonmaz camii adına yakışır şekilde mimar Sinan’ın mimari dehasını göstermesi açısından değerlidir.