Rumeli Feneri
12.08.2024 05:57
Rumeli Feneri, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda, Boğaziçi kıyılarının Karadeniz’le buluştuğu noktada inşa edilmiş tarihi bir yapı ve çevresindeki balıkçı köyünü kapsar. Sarıyer ilçesindeki Rumeli Feneri, 1855’te Osmanlı İmparatorluğu ve müttefikleri ile Rusya arasındaki Kırım Savaşı öncesinde, hakim bir noktada savaş gemilerinin gözetlenmesi esasıyla yapılmıştır. Fransa tarafından yaptırılan fenerin işletme hakkı da bu ülkeye verilmiş ancak söz konusu müeyyide 1933’te iptal edilmiştir.
Yaklaşık 60 metrelik bir tepe üzerindeki Rumeli Feneri, 30 metre yüksekliği ile dikkat çeker. Osmanlı’daki diğer fenerler gibi gazla çalışan Rumeli Feneri, halihazırda elektrikle çalışmaya devam etmektedir. Asırlar önce olduğu gibi bugün de Marmara Denizi ile Karadeniz arasındaki deniz yolu ulaşımında gemilere yön gösterme babında yardımcı olmaktadır.
Örme taştan çıkılarak yapılan Rumeli Feneri’nin altında bir de balıkçı köyü bulunur. Buradaki salaş balıkçı lokantası, bölgeyle özdeşleşmiş şahsına münhasır bir işletme olarak öne çıkar.
Ek olarak yaz ayları için hafta sonu tatilcilerini cezbeden koyu meşhurdur. Genel itibarıyla tarihi fenerinin yanı sıra yakın çevresi ile tatil köyü havasında; restoran, plaj, açık hava sineması, spor tesisi gibi imkan ve hizmetlerin bulunduğu sakin bir destinasyondur. Ayrıca Sarı Saltuk Türbesi, Rumeli Feneri’ne yakın konumuyla manevi açıdan yıl boyu ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Yorumlar