00:00
00:00
Örme Sütun
05.02.2024 05:56
Yapımına 203’te Roma İmparatoru Septimus Severus tarafından başlanan, Bizans’ın Kurucusu I. Constantinus tarafından sürdürülen ve günümüzde Sultanahmet Meydanı’nda yer aldığı bilinen Antik Hipodrom, İstanbul’un fethinden önce önemli bir etkinlik alanıydı. 30 bin kişilik oturma kapasitesine sahip olan yapı, 16’ncı yüzyılda tamamen yıkıldı. Günümüzde temelleri ve iç anatomisi hakkında birçok bilginin bulunduğu Antik Hipodrom’dan kalan en önemli tarihi değerlerden biri ise Örme Sütun.
Esası Antik Hipodrom’un görsel estetiğine katkı olan 32 metre yüksekliğe sahip Örme Sütun, üzerinde Antik Yunan dili (Grekçe) yazıt bulunan mermer kaide üzerine kesme taşların örülmesi ile yapıldı. Sütunun üzerinde ise pirinç levhalar bulunuyordu ancak bunlar 13’üncü yüzyıldaki 4’üncü Haçlı Seferi sırasındaki Latin işgalinde sikke yapımında kullanılmak üzere söküldü. 57 yıl süren söz konusu durum, genel itibarıyla bu görkemli alanda ciddi tahribata yol açmıştı.
Şehirde 1453 itibarıyla başlayan Osmanlı dönemi ise sütunların eğlence ve spor amaçlı tırmanılan bir tür etkinlik aracı şeklinde fonksiyon sunduğu yıllara tanıklık etti. Bu noktada bilinen bir minyatürde ahşap direk üzerinde duran maymun ve sütunlara tırmanan adamlar tasvir edilir. Konuya ilişkin diğer kanıt ise Fransız Yazar Pierre Gilles’in yazılarıdır. Bunlarda iki adamın sütunlara tırmandığı, birinin sağ salim inerken diğerinin yüksekten düşüp öldüğünden bahsedilir. Son dönemde restorasyon da gören Örme Sütun gerek bulunduğu alanın silueti gerekse kültürel önemiyle şehrin yakından tanık edilmesi önerilen tarihi miraslar arasındadır.
Yorumlar
xbegummx
30.09.2022 08:04Sultanahmet meydanında bulunan dikilitaş ve yılanlı sütun yanında bulunan son derece yüksek tarihi yapı. Buranın tarihini mutlaka okuyun. Zaten tarihi yarımadada sultanahmet meydanına uğradığınızda mutlaka gözünüze çarpar.