Müeyyedzade Camii
17.07.2024 03:27
Müeeyyedzade Camii, İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Kuledibi’nde, Galip Dede Caddesi üzerinde bulunur. Caminin gizemli hikayesi, Lohusa Sultan Türbesi ile ilişkilendirilir. Rivayete göre Lohusa Hatun’un ölümü sonrası mezarında ölü annesini emerken bulunan mucizevi bebek Müeyyedzade Yazıcı Mehmet Efendi’dir. Ölüden doğan anlamına gelen ‘Müeyyedzade’ adıyla anılan çocuk, padişahın emriyle Osmanlı sarayına aldırılır ve devlete büyük hizmetlerde bulunan büyük bir alim olur. Müeyyedzade Mehmet Efendi’nin bu olayın hatırası üzerine 16’ncı yüzyılda camiyi yaptırdığı söylenir.
Uzun yıllar kereste atölyesi ve odun deposu olarak kullanılan cami, 1950 yılında Cemalettin Lokman Cankurtaran önderliğinde mahalle sakinlerinin onarım ve bakım çalışmaları sonrası yeniden ibadethane olarak kullanılmaya başlanır.
350 metrekarelik alana inşa edilmiş olan caminin sokağa bakan duvar tarafı taş ve tuğladan olup, tarihi geçmişine bu cepheden tanıklık etmek mümkündür. Zira yapılan onarım çalışmaları sonrası binanın gövdesi ve tek şerefeli minaresi orijinal görünümünden bir hayli uzaktır.
Caminin avlusunun üzeri kapatılarak cemaat alanı haline getirilmiş, altına şadırvan ve tuvaletler eklenmiştir. Müeyyedzade Mehmet Efendi’nin kabri caminin duvarına bitişiktir.
Yorumlar
ftherdincc
13.01.2023 08:57Galata kulesine çıkarken küçük bir cami.